Svininfluensan gör hål i Thailands kassa

Thailand är det land i Asien som hittills drabbats hårdast av svininfluensan H1N1. Närmare 10 000 har smittats och mer än 70 personer har dött. Nya beräkningar från finansdepartementet i Bangkok visar att den thailändska ekonomin kommer att drabbas hårt av influensan.

Det går ovanligt dåligt för de förhoppningsfulla och inte helt pålitliga taxichaufförerna som väntar utanför hotellen i Bangkok.

Planen hit går, om inte halvtomma, så i alla fall med en stor del av stolarna tomma. Normalt brukar det vara fullsatt.

Thailand har drabbats hårt av den globala ekonomiska krisen. Enligt prognoserna innan influensan kom, skulle Thailands ekonomi krympa med mellan 3,8 och 4,8 procent under det här året. Det är det värsta fallet sedan 1997, då Thailand var det första land som drabbades av Asienkrisen som slog till då.

Men nu har finansdepartementet tvingats ta fram nya prognoser. Och de visar att Thailands ekonomi kan komma att krympa med ytterligare mellan en 0,5 och 2 procent. Allt beror på hur långvarig influensan blir.

Att effekterna blir så stora beror inte bara på turisterna som stannar hemma. Den största effekten är att thailändarna själva inte går ut om de kan undvika det. Handelskammaren här har gjort en intervjuundersökning. I den svarade tre fjärdedelar att de så mycket som möjligt undviker att vara ute där det är mycket folk.

Ingen bio, inga restaurangbesök och om man kan skjuta upp att gå på varuhus så gör man det.

Staffan Sonning, Bangkok
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista