Inget gehör för krav om kommunpengar

Uppdaterad: 17:53
En grupp kristdemokratiska kommunpolitiker kräver att staten öppnar kassakistan och skjuter till mer pengar för att kommunerna ska klara av att leverera välfärd. Det skrev de på Dagens Nyheters debattsida i dag. Men kommunminister Mats Odell från det egna partiet är tveksam till att ge kommunerna mer pengar.

Mats Odell säger att det inte blir fråga om att skära ned i välfärden och inte överskrida utgiftstaket, utan att man ska hålla sig inom de ramarna och därefter ha en förhandling. Men om det finns pengar vill regeringen satsa dem på kommunerna, enligt Mats Odell.

Centerpartiets ekonomiske talesman Roger Tiefensee är också försiktig med löften.

– Jag kan inte nu lova några nya pengar men jag ser inte att man behöver ställa frågan statsbidrag mot välfärd, säger Roger Tiefensee.

Nej, det blev inget stort gehör för de kristdemokratiska kommunpolitikernas begäran om pengar. Mats Odell vill göra en avvägning mellan kommunernas och statens behov.

Centerpartiets Roger Tiefensee vill bland annat effektivisera kommunernas administration av bidrag från staten men inte lova nya statsbidrag.

Gruppen av kristdemokratiska kommunpolitiker sällade sig till en kör som kräver mer pengar till kommunerna. Där ingår bland annat oppositionen, ekonomiprofessorn Lars Calmfors, ordförande i regeringens finanspolitiska råd och Konjunkturinstitutets generalsekreterare Mats Dillén.

I söndags krävde också Folkpartiets partiledare Jan Björklund mer pengar till kommuner i kristider.

Men finansminister Anders Borg har hittills hållit hårt i plånboken. Och det är bara Folkpartiet av regeringskollegorna som hittills yttrat en avvikande mening.

Acko Ankarberg Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköping och ledamot i Kristdemokraternas verkställande utskott, var med och skrev artikeln.

Hon menar att kommunerna behöver ytterligare sju miljarder kronor. Och besked om hur de ska göra avvägningen mellan lagen som dels kräver att budgeten ska vara i balans, dels att välfärden håller god kvalitet.

Hon är inte förvånad över reaktionen i dag, men hon tror på en förändring.

– Vi förväntar oss ett bättre besked i mitten på september när budgetpropositionen kommer.

Ni tror att ni kommer få det?

– Jag förutsätter det om man vill bibehålla välfärd, vi har ändå hört finansministern återkommande poängtera vikten av skolan och vården fungerar. Nu talar vi tydligt om att den inte gör det, om vi inte får ett rejält tillskott till kommuner och landsting.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista