Svenska artister övar för strid i utlandet

För att förbereda sig för kommande utlandsuppdrag så övade i dag ett femtiotal blivande fältartister stridsliknade moment på regementet P7 i skånska Revingehed. Några av dem ska redan nästa vecka åka till Adenviken utanför Somalias kust för att underhålla svenska soldater.

– Jag tycker det ska bli jättehäftigt att få åka ned och se hur de har det där, och åka till Afrika överhuvudtaget. Och sedan ska det bli kul att spela, vi är tydligen väldigt uppskattade när vi kommer, säger Tove Nilsson, till vardags sångerska i Stockholmsbandet Tremblebee.

Fältartisterna förflyttar sig längs en tom väg när de plötsligt överraskas av en krypskytt, givetvis besvarar de elden.

Att de flesta har större vana av att hantera musikinstrument än skjutvapen märks ganska tydligt, men den här typen av övningar är viktiga för att förbereda artisterna för den verklighet de kan komma att uppleva, berättar Jesper Tengroth, presschef för fältartisterna.

– Fältartisterna kommer ju ned i uniform, de är ju på sitt sätt soldater, även om de kanske inte har stridande uppgifter.

Försvarets fältartister har funnits sedan 1953 och har som uppgift att underhålla svenska soldater såväl l i Sverige som utomlands.

Sammanlagt övar 49 blivande fältartister stridsliknade moment på Revingehed i dag, och sju av dem ska nästa vecka flyga ner till Somalia, och underhålla de svenska militärerna som skyddar FN:s mattransporter mot anfall från pirater i Adenviken.

Fältartistveteranen Roland Rosenqvist ansvarar för showen.

– När man åker så långt bort så gillar man ju svensk musik, så vi kör lite svenskt och sedan stegrar vi upp ända till hårdrockens underbara värld.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista