Allt fler danska grisar i Sverige

Det danska slakteriföretaget Danish Crown räknar med att svenskarna ska köpa allt mer bacon och fläskfilé från danska grisar. Och det danska slakteriet får bra betalt i Sverige - och sedan spelar närheten en stor roll, säger informationschefen Gudrun Andreasen
Det danska slakteriföretaget Danish Crown, som också säljer bland annat skinka och fläskfilé hoppas på mer danskt bacon i svenska stekpannor. De närmsta tre åren räknar företaget med att fördubbla föräljningen av grisprodukter i Sverige, som tillsammans med dotterbolaget Tulip ligger på över en 1 miljard kronor i år. Men mer danskt griskött i Sverige innebär knappast att priserna sänks, säger Peter Rasztar, som är VD för svenska Swedish Meats och Scan Foods. Danskarna vill ju också tjäna pengar - och svenskarna äter allt mer kött. Däremot kommer priserna att variera mer från år till år, och mer följa priserna på världsmarknaden där danskarna agerar. För att klara även de magra åren, måste svenska grisproducenter bli större och effektivare. De små måste bort, hävdar Peter Rasztar. Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista