Lagändring ska få britter att donera organ

Det är stor brist på personer som vill donera organ i Storbritannien. En bidragande orsak till det kan vara att organ som skänks av britter säljs till utländska patienter, utanför Storbritannien. Något man nu planerar att stoppa.

Närmare 10 000 personer står i kö för organdonation här i Storbritannien, så det behövs många som kan tänka sig donera organ.

En som väntat i tre års tid är Stewart Rankin, som behöver en hjärttransplantation.

– De tre åren är tre år av bortkastat liv, säger Stewart Rankin, som tycker att det är orättvist att människor utanför Storbritannien kan köpa organ som donerats till sjukvården här i Storbritannien.

Och han får stöd av en oberoende utredare, Elisabeth Buggins.

Det finns inget som tyder på att det förekommer några oegentligheter kring organdonationen här i Storbritannien. Men människor som ger bort något vill ge till dem som står dem nära, säger utredaren Elisbeth Buggins. Det är naturligt säger hon.

Buggins föreslår att nya regler helt stoppar alla privata köp av organ.

Hon föreslår också att nya riktlinjer tas fram för organdonation. Både inom Storbritannien men också i relation till andra länder, främst inom EU.

För hälsomyndigheten, som vill få fler donatorer, gäller det nu att skapa förtroende för hur organdonationer sköts.

För att nå dit behövs tydlighet och att beslut som rör organtransplantationer redovisas mera öppet, säger utredaren.

Sedan 1998 har över 600 organ gått till utländska patienter. Det är ingen stor andel jämfört med det totala antalet organdonationer. Bara under förra året genomförde 3 500 transplantationer.

Men utredaren söker olika vägar för att få fram fler organ till brittiska invånare. För det behövs.

– Tre personer om dagen dör. Det är ofta unga personer vars liv skulle kunna räddas med nya organ, säger Elisabeth Buggins.

Och hon gehör för sina förslag. Redan har hälsoministern uttalat att förändringar kommer, kanske redan i höst.

Päivi Kotka, London
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista