Irak

Flera blodiga attacker i Irak

Uppdaterad: 23:18
Det har varit ännu en blodig dag i Irak. I en shiamuslimsk by utanför Mosul exploderade två lastbilar och minst 28 människor dödades. I Bagdad sprängdes minst sju bomber på olika håll i dag, minst tre av dem krävde dödsoffer. Sammanlagt bedöms uppemot 50 personer ha dödats och minst 200 skadats i Irak i dag. Dagens attacker följer ett antal liknande attacker förra fredagen.

– Under juli månad kunde man se att antalet attacker minskade och att antalet döda minskade. Men tyvärr ser man nu, att även om antalet attacker minskat proportionellt sett, så har storleken på attackerna varit större, säger Elisabet Hellsten, ställföreträdande ambassadör i Bagdad. 

De senaste dagarnas upptrappade våld i Irak kommer ungefär en månad efter att USA drog tillbaka sina trupper från de irakiska städerna. 

Många bedömare menar att de extremistiska krafterna i Irak nu ser sin chans att undergräva förtroendet för de irakiska myndigheterna. 

Doktor Magnus Norell, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar att tillbakadragandet kan ha skett aningen för tidigt. 

– I viss mån har man vågat snabba på ett amerikanskt tillbakadragande trots att de irakiska säkerhetsstyrkorna inte har nått den nivå där de helt och hållet kan hantera en snabb ökning av det här våldet. 

– Det finns naturligtvis en risk med det, att det öppnas ett vakuum tack vare det här tillbakadragandet, som utnyttjas av de här sunniislamiska grupperna, säger Magnus Norell. 

Trots att våldet riktar sig mot shiamuslimer är dessa i stort positiva till den amerikanska truppneddragningen. 

– Jag tycker faktiskt att det bara är positivt. Det är vi irakier som måste ta ansvaret. Vi måste själva stå på våra egna ben för att återuppbygga landet, säger Haider Ibrahimn Tabla, ordförande för de islamiska shiasamfunden i Sverige.  

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista