Irans ambassadör pressas om rättegång

Irans ambassadör kallades i går upp till utrikesdepartementet till följd av det svenska ordförandeskapets protest mot massrättegången i Iran i helgen.

– Vi hade den iranska ambassadören uppkallad till utrikesdepartementet för att upprepa och förstärka det här budskapet och säga vad vi förväntar oss i åtgärder från deras sida. I den här och i andra frågor, säger utrikesminister Carl Bildt.

– Vi accepterar absolut inte att EU-personal eller EU-medborgare ställs inför skådeprocesser som är uppdiktade på det här sättet. Det är totalt oacceptabelt i varje tänkbar del.

I helgen ställdes två lokalanställda vid den brittiska och franska ambassaden samt en fransyska och ett dussintal andra personer inför rätta i en ny massrättegång i Teheran. Anklagelserna gällde spioneri och uppvigling i samband med demonstrationerna efter presidentvalet i juni.

Rättegången har väckt starka reaktioner i London och Paris och i helgen kritiserade Sverige, som är EU:s ordförande, Iran i en skarp kommuniké. I uttalandet står det bland annat, att om Iran utmanar enskilda EU-länder så utmanar de hela unionen.

I kommunikén kräver Sverige att de två lokalanställda och fransyskan omedelbart ska släppas. Och utrikesminister Carl Bildt säger att det kan bli tal om att ta ytterligare steg i arbetet för att få dem fria.

– Vi är beredda att ta ytterligare steg om det skulle krävas. Självfallet då i samråd med hela 27-kretsen av EU:s medlemstater. Men jag tror att man från Irans sida är medveten om att vi är beredda att ta steg utöver dem vi har tagit nu.

Vad skulle det vara för steg?

– Det tror jag inte att man ska gå in på i förväg innan man har kommit dit. Utan nu förväntar vi oss att de blir frisläppta. Vad som inträffar om de inte blir det får vi återkomma till då.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista