Burma

Kina försvarar domen mot Suu Kyi

Tisdagen dom mot oppositionsledaren Aung San Suu Kyi i Burma ger nu reaktioner som tydligt visar de maktpolitiska spänningarna i Asien. Kina har i dag på morgonen fördömt EU och alla andra som protesterat mot domen. Det kan försvåra möjligheterna att införa eventuella nya FN-sanktioner mot Burma.

Det internationella samfundet bör helt och fullt respektera Burmas rättsväsende, skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande i dag på morgonen.

Kina går därmed emot de i stort sett enhälliga fördömanden som kommit, sedan Aung San Suu Kyi i går dömdes till 1,5 års husarrest för att hon låtit en utmattad och förvirrad amerikan vila ut i hennes hus.

Domen i går ger militärjuntan i Burma möjlighet att hålla Suu Kyi inspärrad under de val med flera partier som juntan har sagt ska arrangeras nästa år.

Uttalandet från Peking torde betyda att Kina kommer att motsätta sig alla eventuella nya FN-sanktioner.

Kina är Burmas viktigaste handelspartner. Förbindelserna mellan länderna har byggts upp sedan slutet på 1980-talet. Kina får med hjälp av Burma en förbindelse till Indiska Oceanen. Men relationen mellan länderna har utvecklats snabbt. Burma är nu Kinas främsta militära och politiska allierade i Sydostasien.

Militärjuntans vapenarsenal kommer till stor del från Kina. Kina använder Burma som en bricka i det militära maktpolitiska spelet i regionen. Burma gränsar både till Kina och till Indien, som är Kinas militära och politiska motvikt i regionen.

Möjligen är det maktbalansen som delvis ligger bakom ett annat och mycket ovanligt uttalande som kommit här i Bangkok alldeles nyss.

Det är länderna inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN som skriver att organisationen känner "djup besvikelse" över domen mot Suu Kyi. En av hörnpelarna i ASEAN är att medlemsländerna inte ska lägga sig i varandras inre angelägenheter. Men nu har de gjort det. Burma är en av medlemmarna.

Staffan Sonning, Bangkok
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista