Över 1 000 anställda får gå från SAS

Uppdaterad: 11:02
SAS fortsätter att blöda. Förlusten för det andra kvartalet blev en dryg miljard kronor, och flygbolaget lanserar nu ytterligare ett besparingsprogram, där personalen ska minskas ytterligare.

I detta besparingsprogram ska två miljarder kronor sparas, och det genom att ytterligare ett 1 000 till ett 1 500 tjänster ska bort.

Dessutom väntas lönesänkningar på 10-20 procent för kabinpersonalen. Förhandlingar ska starta direkt, heter det i SAS pressmeddelande.

– Den största och det viktigaste, som har kablats ut på nätet också, det är kollektivavtale. Det är de här 1,3 miljarderna. Och det är där vi uttrycker oss oerhört rakt och tydlig, tydligare än någonsin, därför att tiden är knapp och det är bråttom. 10 till 20 procent skall piloter och kabinanställda sänka sina löner med. Det fördelas olika på olika länder beroende på olika utgångsnivåer, sade SAS vd Mats Jansson under en presskonferens i dag.

En ny princip ska gälla nu enligt bolaget som skriver: "de mest kostnadseffektiva produktionsresurserna oberoende av produktionsort och nationalitet ska användas". Det kan alltså bli aktuellt med mer och billigare svensk personal, framför norsk och dansk.

Bolaget ska också effektivisera med inom administration, och inom de funktioner som sker på marken.

SAS chef Mats Jansson betonar återigen allvaret för bolaget, och skriver att det handlar om överlevnad.

Det här besparingsprogrammet sker utöver det strategi- och besparingsprogram som heter Core SAS, och som pågår just nu och där 4,5 miljarder kronor ska sparas. Core, från engelskans kärna, SAS ska hitta tillbaka till lönsamhet genom att satsa på lönsamma affärsresenärer.

Men flygbolaget fortsätter alltså att blöda, förlusten för det andra kvartalet blev drygt en miljard kronor. Och så sent som i våras tvingades SAS aktieägare skjuta till sex miljarder kronor i en nyemission, och ägarna är ju bland andra svenska, danska och norska staten.

Louise Andrén Meiton
louise.andren-metion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista