Poliser får inte engagera sig politiskt

Tre poliser i Västerbottens län förbjuds att engagera sig politiskt i sina hemkommuner. Polismyndigheten anser att det kan rubba allmänhetens förtroende för polisen.

Polisförbundet har tagit fallet till Arbetsdomstolen men Arbetsgivarverket stöder Polismyndigheten. Kenneth Fahlesson, polis och socialdemokratisk politiker i socialnämnden i Skellefteå, är en av dem som kan tvingas lämna sina politiska uppdrag.

– Jag tycker det är ett angrepp på polisers möjligheter att engagera sig politiskt. Det är viktigt att olika yrkeskategorier som kan vara representerade bland politiker, säger Kenneth Fahlesson.

De tre poliserna i Västerbotten som kan tvingas lämna sina politiska uppdrag sitter alla i socialnämnden i Skellefteå, Vilhelmina och Lycksele. Polismyndigheten i Västerbotten har beslutat att poliserna ska lämna sina uppdrag eftersom det anses att de politiska uppdragen kan skada allmänhetens förtroende för polisen.

På Rikspolisstyrelsen ser man samma problem. Generellt sett ser Rikspolisstyrelsen det som viktigt att poliser engagerar sig, antingen politiskt eller i föreningslivet. Men i vissa fall, som i Västerbotten, så blir det svårt att förena rollerna, menar Marina Rydholm på Rikspolisstyrelsen.

– Hos Socialtjänsten gäller en sekretess. Vad det gäller polisuppdraget så har man ju rapporteringsskyldighet i allting man får ta del av. De här två specifika bitarna i det här fallet, där det också handlar om ganska små orter, så kan det bli problem, säger Marina Rydholm.

En av dem har ju suttit 17 år som i socialnämnden?

– Det är korrekt, men det är inte förrän nu som frågan kommit upp till behandling.

Arbetsgivarverket ställer sig på Polismyndighetens sida och anser att det kan finnas en intressekonflikt mellan polisens rapporteringsskyldighet och socialnämndens sekretess.

Men Polisförbundet menar att det är en grundlagsskyddad rättighet att engagera sig politiskt och har tagit frågan till Arbetsdomstolen.

– För oss är det viktigt att poliser kan engagera sig i politiken. Grundlagen ska gälla alla medborgare. Den enskilde måste själv kunna ha en hög integritet och kunna skilja på uppdragen, säger Lars Bergman, andre vice ordförande för Polisförbundet.

I morgon ska Arbetsdomstolen göra ett tillfälligt ställningstagande i målet och bestämma om de tre poliserna kan fortsätta med sina politiska uppdrag fram tills att målet är avgjort.

Anna Burén
anna.buren@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista