Tuffa tider för landets fotbollsklubbar

Det går knackigt för fotbollsklubben AIK. Halvårsrapporten presenterades i går och visade en förlust på närmare 9 miljoner kronor för årets första sex månader. Och det är kris för en stor del av den svenska fotbollen.

Enligt Bosse Johansson, ordförande för intresseföreningen Svensk elitfotboll, har problemen flera orsaker.

– Dels beror det på att vi har hamnat i en lågkonjunktur, men det tillhör också branschen till viss del eftersom intjäningen i kronor är ju till för att skapa sportslig framgång. Då ligger det i branschen att man drar på sig kostnader för att man ska kunna komma högt upp i tabeller, säger Bosse Johansson.

Vid årsskiftet hade bara fem av 16 allsvenska fotbollsklubbar ett positivt resultat, om man inte räknar med de tllfälliga inkomsterna från spelarförsäljningar. Krisen har lett till att klubbarna får mindre pengar från sponsorerna, dessutom har åskådarna blivit färre. Bosse Johansson menar att många klubbar måste spara, men att lösningen är att lita mindre till ideella insatser, och bli bättre på att tjäna pengar.

– Jag tror att vi behöver få bättre intäktsmöjligheter och att få bättre intäkter i klubbarna och att bejaka kommersialiseringen. Där har man varit duktigare i Danmark och Norge.

Danska och norska fotbollsklubbar tjänar i snitt dubbelt så mycket som svenska och Bosse Johansson tycker att de är proffsigare i sponsorarbetet. Kringförsäljningen runt matcherna ger 20 kronor per besökare i Sverige, mot 100 kronor i Danmark, dessutom är konkurrensen med hockeyn i grannländerna.

Kristof Vogel är ekonom och skriver på fritiden om fotbollsekonomi på bloggen "den osynliga handen". Han menar att krisen kommer att leda till att klubbarna får krympa sina kostymer, säga upp administrativ personal, spelarnas kontrakt kommer att blir mindre förmånliga. Men han är inte särskilt oroad för klubbarnas överlevnad.

– Tittar man på historien så har klubbar haft problem med sin ekonomi många gånger förut. Och de flesta klubbar har visat att man kan överleva och återta sin position. Så industrin den är stabil, säger Kristof Vogel.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se