Mindre fluor i dricksvattnet

Ett EU-direktiv tvingar de svenska kommunerna att sänka halterna av farliga ämnen i dricksvattnet, t ex bekämpningsmedel och fluor.
Ett hundratal vattenverk i landet måste nu vidta åtgärder mot för höga fluoridhalter. Fluorid finns i berggrunden och påverkar därför grundvattnet lokalt. Vattenverken måste nu installera effektiva membranfilter, som kostar omkring en miljon. Det blir kännbart för många små vattenverk. Ett annat alternativ är att byta dricksvattentäkt, vilket kan vara svårt då man har en given geologisk miljö där fluorid finns. Hittills har Livsmedelsverket betraktat för höga fluoridhalter som tjänligt med anmärkning. Kommunerna har då försett småbarnsfamiljer med filter eller med alternativt vatten till småbarnen. Det nya gränsvärdet, 1,5 mg per liter är också vad man brukar anse är gränsen där det inte finns risk för skador.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".