Pälsdjursuppfödning dilemma för socialdemokraterna

På fredagen föreslog Pälsdjursnäringsutredningen att Sveriges nära 200 minkfarmerna ska få fortsätta att drivas åtminstone fram till 2010, förutsatt att man förbättrar villkoren för djuren. Det är ett förslag som går emot ett socialdemokratiskt kongressbeslut om att stoppa pälsdjursuppfödningen.
– Blir det nåt förbud för pälsdjursuppfödning?
– Ja, det har vi ambitionen att genomföra. Nu utreder vi just hur de som sysslar pälsdjursuppfödning, framför allt på Listerlandet, hur de ska ersättas och hur deras försörjning ska ordnas.
Så sa statsminister Göran Persson i en partiledarintervju med Ekots Tomas Ramberg inför valet 2002. Persson trodde då att ett förbud skulle komma redan den här mandatperioden, men i dag säger regeringen ingenting. Inte statsminister Göran Persson och inte jordbruksminister Ann-Christin Nykvist heller. Socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson, som har kämpat för ett förbud länge, hän är besviken. – Det är extremt ledsamt. Vi har ett kongressbeslut i ryggen och det är bland det mäktigaste man kan ha. Jag tror att den här utredningen kommer att landa på historiens skräphög. Alla socialdemokrater är inte lika övertygade som Jan Emanuel Johansson, trots kongressbeslutet. Sinikka Bohlin är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och hon påminner om att det var en mycket jämn omröstning vid kongressen 2001. Något årtal när förbudet skulle börja gälla var inte heller med. Christer Skoog, socialdemokratisk riksdagsledamot från Blekinge, där pälsdjursnäringen är stor, han är snarast glad över den respit som utredningen ger till de som föder upp minkar för pälsens skull. – Jag hoppas att alla accepterar utredningens resultat och att man respekt för dem som driver den här näringen. Men borde man inte ha respekt för ett kongressbeslut? – Vi har fattat många kongressbeslut som inte är genomförda av det skälet att när kongressen fattat beslutet har inte frågan varit tillräckligt utrett.
Susan Ritzén susan.ritzen@sr.se