Pentagon släpper namn på terrorfångar

USA kommer att lämna ut namnen på fångar i hemliga fängelser i Irak och Afghanistan till Internationella Röda Korskommittén. Det uppger flera högt uppsatta källor inom försvarshögkvarteret Pentagon skriver New York Times.

Frågan om fångarnas identitet har länge varit en tvistefråga och i flera år har Röda korset krävt att få veta vilka som sitter i hemliga fängelser.

– De här personerna är människor som vi länge har försökt få tillgång till. Vi har vi ett flertal tillfällen framfört önskan att få besöka dem. Målet är att få göra det i slutändan, att man nu får tillgång till listor på personer gör att man kan gå vidare ytterligare ett steg och få tillträde. Det har man rätt till enligt Genévekonventionen, säger Dick Clomén, folkrättsrådgivare åt Röda Korset.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har tidigare vägrat att uppge identiteten på de som sitter i hemliga fängelser i Irak och Aghanistan. Många av fångarna betraktas som så kallade högriskfångar och ses som direkta hot mot den amerikanska säkerheten, både i USA och mot amerikanska intressen utomlands.

Pentagon har hittills ansett att kampen mot terrorism skulle kunna försvåras om fångarnas identiteter avslöjades, bland annat har man befarat en ökad risk för att någon skulle kunna läcka uppgifter.

Den nya policyn har inte bekräftats officiellt men New York Times hänvisar till tre högt uppsatta källor inom den amerikanska militären.

Internationella Rödakorskommittén har länge krävt att få mer information om fångarna och nu verkar det som att Pentagon börjar mjukna i sin hållning.

Många av fångarna som det handlar om betraktas som extremt farliga och kan antas ha legat bakom kidnappningar, terrordåd och mord. Frågan är då varför frågan är så viktig för Röda Korset.

– Det handlar om behandlingen av dessa personer. Oavsett vilka de är så har de rätt till en human behandling i enlighet med internationella standarder. Röda Korset ser till att de garanteras detta; att de har tillgång till läkarvård och att de får de rättsäkerhetsgarantier som alla frihetsberövade personer ska ha, säger Dick Clomén.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".