1 av 2
Endast ett par personer har behövt föras till sjukhus. Foto: Nikolas Giakoumidis/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik
Grekland

Kampen mot bränderna fortsätter

I Grekland har helikoptrar och flygplan nu på morgonen återupptagit kampen mot de massiva skogsbränder som rasar runt huvudstaden Aten. Brandkåren har hela natten arbetat med att få bukt med elden och tusentals människor har tvingats lämna sina hem.

Minst sex större bränder uppges fortfarande vara utom kontroll trots brandkårens arbete under natten. Starka och omväxlande vindar har försvårat arbetet med att bekämpa elden.

Barnsjukhus och äldreboenden har evakuerats och tiotusentals människor har uppmanats att lämna sina hem i Atens norra och östra förorter. Många valde dock att stanna kvar och vakta sina bostäder i skift under natten.

Bränderna började sent i fredags fyra mil nordöst om Aten och spred sig snabbt genom de sommartorra skogarna. Många gör jämförelser med de svåra skogsbränder som drabbade Grekland 2007 då över 70 människor omkom.

Vid de nu pågående bränderna har bara ett fåtal personer behövt föras till sjukhus men kritik kommer ändå från lokala myndigheter om att varken den grekiska staten eller brandkåren haft någon fungerande plan för de pågående insatserna.

Utrustning för att släcka elden uppges saknas på sina håll men brandkårens arbete har också försvårats av hårda och omväxlande vindar.

Också på andra håll i Grekland härjar bränder, bland annat på turistön Zakyntos.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".