Rüsselsheim, Tyskland.

Opel-facket vill att GM utser köpare

Biltillverkaren Opels fackförbund varnar General Motors med kraftfulla åtgärder om GM inte snabbt bestämmer sig för vem som ska få köpa GM:s europeiska biltillverkning, där tyska Opel ingår.

Fackförbundet på Opel har fått nog och kräver att den amerikanska ägaren General Motors bestämmer sig för till vem GM vill sälja Opel.

Det tyska fackförbundet på Opel vill, liksom den tyska regeringen, att Opel säljs till Magnagruppen, som är stora underleverantörer till bilindustrin. Men GM har ännu inte bestämt sig utan väger fortfarande buden mellan Magna och RHJ International, en Brysselbaserad riskkapitalgrupp.

Att GM trots många förhandlingar, ännu inte har satt ner foten, det irriterar både den tyska regeringen liksom facket. Ordföranden säger till tysk radio att de nu har tappat tålamodet med GM och varnar för att om det inte kommer till ett avgörande den här veckan, då kommer facket att bli aktivt och att det då handlar om spektakulära åtgärder.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beklagade i går kväll GM:s obeslutsamhet och sa att ett beslut brådskar.

Merkel, som har det tyska förbundsvalet i september framför sig, har gjort klart att den tyska regeringen är villig att tillsammans med tyska delstater ge finansiellt stöd till Magnas köp, eftersom de tror att det skulle vara det bästa sättet att rädda de 25 000 jobb som det är frågan om.

Samtidigt uppges GM vara irriterat över att den tyska regeringen så hårt driver att det är Magnagruppen som ska få köpa Opel, och beklagar att endast Magna kan räkna med tyskt finansiellt stöd. GM är oroat att Magnagruppen, med ryska Sberbank, ska föra över teknologi till rysk bilindustri.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".