Lisa Fuglesang skålar för maken Christer som reser ut i rymden nu på morgonen. Foto: Sören Granath/SR

Fuglesangs rymdfärd närmar sig

Klockan 07.36 nu på morgonen är det tänkt att rymdfärjan Discovery ska skjutas upp, där bland annat Christer Fuglesang ingår i besättningen. Den svenske astronautens fru Lisa Fuglesang följer uppskjutningen på plats i Florida tillsammans med andra ditresta svenskar.

– Det måste vara en otrolig känsla. Jag var och tittade igår, och det går inte att föreställa sig. När man står där och tittar upp på maskinen, den är helt fantastisk, säger Lisa Fuglesang några timmar innan start.

Men hur mycket oro känner du för att något ska hända? Tänker du på sådana saker? 

– Nej, det tänker jag inte på. Man har något litet fack där man stoppar undan den och stänger locket hårt. Det har säkert alla astronauter och alla, säger Lisa Fuglesang. 

Spänningen stiger alltmer för Christer Fuglesang och de övriga sex som ingår i rymdfärjans besättning. Nedräkningen börjar nu närma sig ögonblicket när startraketerna ska tändas. In i det sista handlar det förstås om vädret, men sent i går kväll svensk tid såg allt bra ut. 

Det här är andra gången för Christer Fuglesang att åka upp i rymden och fortfarande är intresset kring honom stort, inte minst från svenskt håll. På en mottagning i går fanns många svenskar hitflugna för att följa uppskjutningen, bland annat överbefälhavaren Sverker Göransson och den svenska Rymdstyrelsen med generaldirektören Olle Norberg, som hoppas att den svenske astronauten ska ge mycket uppmärksamhet åt rymdfrågorna. 

– Det här är en väldigt viktig tilldragelse för Rymdstyrelsen och även för Sverige som helhet, säger Olle Norberg. 

På vilket sätt då? 

– Christer symboliserar det mest avancerade vi kan göra inom rymden, och det är att själva åka upp till rymden och göra experiment, säger Olle Norberg på Rymdstyrelsen. 

Syftet med rymdfärden är att docka vid den internationella rymdstationen ISS och föra över förnödenheter och vetenskaplig utrustning. Besättningen ska också utföra en del underhållsarbetet på ISS, där Christer Fuglesang själv kommer att få göra två rymdpromenader.  

Sören Granath, Kennedy Space Center i Florida
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".