Folkhälsoministern:

Extra miljard för att klara influensan

Landstingen får en miljard kronor extra av staten för att klara av massvaccineringen i samband med den så kallade svininfluensan.

Anledningen till bidraget är att pandemin kommer samtidigt med ett kärvt ekonomiskt läge, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Vi ser att landstingen just nu har en mycket besvärlig situation eftersom en pandemi där vi ska massvaccinera Sveriges befolkning sammanfaller med en lågkonjunktur. Vi vill verkligen signalera till landstingen att eftersom det är en extraordinär situation så vill vi inte att förberedelsearbetet på något sätt utan det ska gå med högsta hastighet. Det gör att regeringen har beslutat att skjuta en miljard kronor, säger Maria Larsson.

Ända sedan det blev klart att Sverige kommer att erbjuda vaccin till hela befolkningen mot den så kallade svininfluensan har landstingen begärt extra pengar för att klara av notan. Tidigare i somras har folkhälsoministern avböjt kraven, men nu kommer alltså ändå en miljard extra. 

Landstingen själva har beräknat kostnaden för att vaccinera svenska folket till mellan två och tre miljarder kronor, alltså mer än dubbelt så mycket som staten nu erbjuder.

Många landsting har också pekat på risken för att övrig vård kommer att bli lidande när vaccineringen drar igång, men folkhälsominister Maria Larsson tonar ner det problemet.

– Det är naturligtvis så att en sådan massiv arbetsinsats som krävs för att vaccinera befolkningen, den går inte att göra utan att vissa andra saker kanske kommer lite på undantag. Men det är viktigt att den som är svårt sjuk ska ha fortsatt tillgång till vård. Det tror jag inte att det finns någon som betvivlar. Jag tror också att den peng som nu kommer landstingen till del kommer att möjliggöra att kanske köpa in tjänster från andra aktörer som gör att vi får en bra teknisk grad på vaccinationerna, säger Maria Larsson.

Folkhälsoministern meddelade också att berörda myndigheter tillsammans med folkhälsoministern kommer att hålla återkommande pressträffar varje vecka för att informera om influensaläget.

Särskilt utsatta grupper kommer att ges förtur vid vaccineringen. Det handlar om personer med astma och luftrörsbesvär, diabetes, hjärtbesvär och gravida kvinnor.

Pengarna kommer att betalas ut under 2009.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".