Väntar långsam uppgång.

Ljus i sikte men uppgången blir långsam

Uppdaterad: 17:46
Konjunkturen har börjat vända uppåt igen men det går långsamt. Det visar flera nya prognoser. Enligt Svenskt Näringslivs konjunkturrapport ökar tillväxten nästa år med 1,0 procent och 2011 med 2,8 procent.

– En hägring är ju en syn av något som finns lite längre bort, men inte så nära som man tror och så är det med konjunkturuppgången. Den är gradvis på gång, men drivs just nu av tillfälliga faktorer som upphör, till exempel att en del företag har tömt sina lager, ökar sin produktion trots att orderingången egentligen inte ökar. En del stimulansåtgärder från olika regeringar ger effekt nu men upphör så småningom och allt det gör att uppgången blir ganska långsam, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.

Det finns många problem kvar i världsekonomin, men nu sker ändå en bräcklig och långsam återhämtning. För Sveriges del räknar Svensk Näringsliv med att bruttonationalprodukten, BNP, nästa år ökar med 1 procent och 2011 med 2,8 procent. Men det sker efter en BNP-nedgång i år på hela 5 procent.

Sverige är ett av de västländer som har drabbats allra hårdast av den ekonomiska krisen, den svenska tillväxten hamnar på 23:e plats i västvärlden under det första kvartalet i år. Det beror framförallt på att de svenska konsumenterna har ökat sitt sparande till rekordnivåer, eftersom det finns en stor rädsla för att förlora jobben.

Det beror i sin tur på att regeringen inte har gjort tillräckligt för att stimulera ekonomin och öka sysselsättningen, säger Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv.

– Den svenska regeringen har ju i mindre utsträckning än många andra länder satsat på sådant som är bra för statskassan långsiktigt - att stimulera ekonomin, till exempel att tidigarelägga infrastrukturinvesteringar - och har också i mindre utsträckning förbättrat villkoren för dem som vill starta företag och vill anställa. Så i flera avseenden har regeringens politik varit inriktad på att ge mer pengar till att förvalta arbetslösheten och att öka arbetsutbudet, säger Stefan Fölster.

I dag presenterade även bolåneinstitutet SBAB en konjunkturprognos, där också en långsam ekonomisk återhämtning väntas, med ännu lägre tillväxtsiffror än Svenskt Näringsliv. Men trots det tror inte SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette att det är någon risk för bakslag.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".