Utrikesminister Carl Bildt.
Konflikten med Israel:

Krisen kan påverka Bildts Israelresa

Den diplomatiska kris mellan Sverige och Israel efter Aftonbladets artikel om påstådd israelisk organstöld har skapat frågetecken kring utrikesminister Carl Bildts resa till Israel. Skulle den ställas in skulle det skada både EU och Israel.

– Det skulle naturligtvis inte vara bra om inte EU: s ordförande inte kunde resa. Men det skulle också visa på en ytterligare isolering av Israel som inte ligger i Israels intresse. Israel har inte särskilt många vänner i världen. När det gäller på den ekonomiska sidan är de trots allt rätt beroende av handelsrelationen med EU, säger diplomaten Sven Hirdman, före detta ambassadör i Israel.

Därför är Sven Hirdmans gissning att Bildts resa kommer att bli av. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befinner sig nu i Europa där han träffar Angela Merkel, Gordon Brown och USA: s Mellanösternsändebud George Mitchell som alla fortsätter att pressa Israel om att landet måste upphöra med sin bosättningspolitik. Det var redan tidigare klart att han inte skulle besöka Sverige.

Det har den senaste tiden spekulerats om huruvida Israels häftiga reaktion mot Aftonbladetartikeln och påstådd svensk antisemitism är ett försök att dämpa kritiken från EU. Sven Hirdman tror att det funnits en längtan efter att markera mot ett EU som Israel menar är alltför propalestinskt.

– Israel har länge känt att EU som kollektiv har ställt sig mer på palestiniernas sida än på Israels sida när det gäller de grundläggande sakfrågorna. Så det är klart att man här vill passa på att markera lite mot EU.

Därför är också det israeliska intresset för att se EU ta en mer aktiv medlarroll sval. EU har i dag inte heller någon viktig roll i fredsprocessen menar Sven Hirdman.

– När det gäller själva Mellerstaöstern-frågan är den så komplicerad. Den löses inte genom sex månaders EU-ordförandeskap utan det finns mycket större spelare i den frågan, inte minst USA, Frankrike, Tyskland och England.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".