SKL

Miljarden är ett välkommet tillskott

Den extra miljard som landstingen får av staten för att klara vaccinationerna inför influensan är pengar som landstingen väl behöver, säger SKL:s ordförande Anders Knape (M).

– Det är bra att regeringen nu hjälper till att lösa den här svåra situationen som pandemin innebär. Det kommer naturligtvis att vara ett välkommet tillskott till landstingen för att kunna genomföra en massvaccination av svenska folket, säger Anders Knape.

Regeringen har tidigare under sommaren avvisat landstingens begäran om extra pengar till de kostsamma vaccinationerna mot den så kallade svininfluensan.

Men i dag kom nya besked från folkhälsominister Maria Larsson.

– Vi ser att landstingen just nu har en mycket besvärlig situation eftersom en pandemi där vi ska massvaccinera Sveriges befolkning sammanfaller med en lågkonjunktur. Vi vill signalera till landstingen att eftersom det är en extraordinär situation så vill vi inte att förberedelsearbetet på något sätt ska avstanna utan det ska gå med högsta hastighet. Det gör att regeringen har beslutat att skjuta till en miljard kronor, sa Maria Larsson under presskonferensen.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beräknar att det kommer att kosta mellan två och tre miljarder kronor att vaccinera alla svenskar. Då är både inköp av själva vaccinet och kostnader för att göra jobbet inräknade.

Statens bidrag på en miljard täcker bara knappt hälften av kostnaden.

Trots det är många landstingsråd som Sveriges Radio talat med i dag nöjda och lättade. 

Men Ismail Kamil, folkpartistiskt landstingsråd i Uppsala län tycker att det behövs mer pengar.

– Jag anser inte att det är tillräckligt men det är bättre än ingenting. Jag tycker egentligen att hela kostnaden borde ligga på staten. Det är en massvaccinering och det är Socialstyrelsen som har bestämt att vi ska göra på det här sättet, då vore det klokt att staten stod för hela kostnaden, säger Ismail Kamil

Mona Hambraeus 
mona.hambraeus@sr.se

Samarbete med SR Uppland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".