Byggnads sänkte bygglöner till mininivå

Anställda på ett byggföretag i Borås har fått sina löner sänkta med 6 000 kronor i månaden efter att fackförbundet Byggnads har gripit in. Arbetsgivaren, Wäst-bygg, hade kommit överens med de anställda om en högre lön, men Byggnads vill att reglerna i kollektivavtalet ska bestämma hur lönen sätts och därför har parterna inte kommit överens.

Men det här är bra för medlemmarna, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

– Som kollektiv håller vi så klart status quo mot arbetsgivarna, vi upprätthåller en maktbalans i lönebildningsprincipen. Det gynnar arbetstagarna. För de enskilda killarna kan det vara jobbigt, så är det, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

I byggbranschen ska det ske en löneförhandling varje gång som ett nytt bygge påbörjas. Och det var när lönerna skulle sättas vid ett bygge i Borås som det blev en lokal tvist mellan företaget Wäst-bygg och Byggnads.

Företaget kom överens med medarbetarna om en månadslön på 29 000 kronor, men Byggnads ville att de anställda skulle få en tusenlapp till. Därmed blev det en tvist mellan parterna och då trädde den så kallade stupstocksregeln i kollektivavtalet in, vilket betyder att byggarbetarna i stället får minimilönen på knappt 23 000 kronor.

Enligt Torbjörn Johansson på Byggnads blir följden förmodligen att de anställda blir sura på facket och samtidigt presterar sämre på jobbet, men det är också tanken med stupstocksregeln, att vara en piska för båda parter att förhandla tills ett löneavtal är helt klart.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Byggindustrierna, vill att reglerna ändras.

– Det visar egentligen bara att våra kollektivavtal inte fungerar som det ska och jag tycker att parterna på den här arbetsplatsen ska borde kunna hitta en överenskommelse, helt enkelt. Byggnads lokalt här i Borås faktiskt tar sitt förnuft till fånga och inser att de hade kanske orimliga krav från början. Att de borde sätta sig igen med arbetsgivaren och komma överens.

Men samtidigt har de rätt att göra såhär?

– De har rätt. Tyvärr, inom nuvarande kollektivavtal är det en orimlighet som vi har kvar att hantera.

Vilken blir följden av att det ser ut som det gör?

– Följden blir att man har onödiga konflikter på arbetsplatsen, säger Mats Åkerlind, vice vd för Sveriges Byggindustrier.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".