Under kravaller i december i Aten användes grön laser mot polisen. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.
Pilot: "Det blir som gröna blixtar"

Flygplan bländas av laser från marken

Flera gånger i år har piloter i helikoptrar och flygplan blivit bländade av gröna laserstrålar av okända personer på marken. Transportstyrelsen rapporterar hittills om 20 sådana fall i år.

Gunnar Mandahl är pilot och ordförande i svenska pilotföreningen, han blev bländad av en laserstråle i mars när han flög.

– Vi blev belysta med grönt laserljus från marken från en punkt någonstans ute i Roslagen. Det blir som gröna blixtar inne på flight deck och det blänker väldigt kraftigt när man får det i ögat, säger Gunnar Mandahl.

Små pekare med röd laser är sedan länge ute i handeln och användbara verktyg vid föreläsningar och presentationer. Men den gröna lasern är mycket starkare och kan därför leda till allvarliga skador på ögonen om man blir bländad.

Att använda grön laser på allmän plats har varit förbjudet länge men sedan årsskiftet infördes hårdare restriktionerna och nu är det även förbjudet att inneha laserpekarna på allmän plats.

– Ofta är de här gröna laserpekarna så pass starka så att de klassas som 3B. Om man får det ljuset i ögat så är det risk för brännskador i ögat, säger Ulf Wester, inspektör på Strålskyddsmyndigheten.

Laserpekare med grön stråle finns inte att köpa i vanliga butiker utan beställs framförallt på internet eller köps utomlands.

Dock finns varken förbud mot att importera eller sälja grön laserpekare i Sverige.

Laserstyrka uppmäts i enheten milliwatt. Risken för ögonskador går vid en milliwatt och vanliga röda laserpekare uppnår ofta någon milliwatt. Laserpekare med grön stråle däremot når upp till fem milliwatt. En styrka som enligt Ulf Wester inte är att leka med.

– Det är starkare när man får in det i ögat än det är när man får solljus i ögat. Det här laserljuset är så starkt att det kan ge ögonskador på betydligt kortare tid.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Fakta: Laserpekare

Bärbara laserpekare är oftast inte större än en penna eller ficklampa. Lasern används vanligtvis som pekverktyg vid föreläsningar.

Det är numera förbjudet att använda laserpekare med starkare effekt än fem milliwatt på allmän plats och skolgårdar, pekare med lägre effekt är tillåtna eftersom ögats blinkreflex skyddar mot lasern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".