Fler vill se honom avsatt.
Israel

Netanyahu manas sparka Lieberman

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kritiseras alltmer högljutt i hemlandet. Politiker och kommentatorer kräver att den frispråkige ministern ska avskedas.

I dagens Svenska Dagbladet skriver den israeliske journalisten Gideon Levy att Liebermans agerande i Aftonbladetaffären skadat Israel mer än själva artikeln och i den israeliska tidningen Haaretz uppmanar en av tidningens tyngsta kommentatorer Netanyahu att ge Lieberman sparken.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sitter just nu i allvarliga överläggningar med USA:s sändebud för Mellanöstern George Mitchell om bland annat bosättningar och fredsprocessen.

Det finns signaler om att mötet kan komma att ge oväntat positivt resultat.

Hemma i Israel tycks utrikesminister Avigdor Lieberman göra allt för att underminera sin premiärminister.

Lieberman har kallat fredsprocessen ett slöseri med tid.

– Det blir ändå inget avtal inom de närmaste 16 åren, sa han i en intervju häromdagen, där han också kallade Obamas drömmar om fred orealistiska.

Tillsammans med de arga utspelen mot Sverige, där Lieberman dragit paralleller mellan den svenska regeringens respekt för yttrandefriheten och Sveriges tystnad under andra världskriget, har Liebermans agerande i flera andra frågor de senaste veckorna lett till starka reaktioner i Israel.

En av tidningen Haaretz tyngsta utrikespolitiska kommentatorer, Aluf Benn, skriver i dag att när Netanyahu återvänder från Europa måste han ge Lieberman sparken.

Aluf Benn konstaterar att sovjetfödda Lieberman använder sig av en primitiv form av PR som kretsar kring de utslitna anklagelserna om att européer är antisemiter och före detta nazister och att de därför inte har moralisk rätt att döma Israel.

Detta är knappast något som gynnat Israel, skriver Aluf Benn. Det är snarare så att Israels fiender kan skratta gott och samla poäng. Lieberman skadar Israels anseende, europeiska diplomater tar honom inte på allvar, han är marginaliserad, och isolerad i arabvärlden, fortsätter han.

En annan kommentator skrev häromdagen att Israel har förolämpat den svenska regeringens intelligens genom att kräva att regeringen ska sänka sig till tabloidnivå och hävda att dålig journalistik är detsamma som antisemitism.

I skuggan av Aftonbladetaffären reste Lieberman i förra veckan ett krav på att alla som antas till det israeliska utrikesdepartementets diplomatutbildning måste ha fullgjort sin militärtjänst, vilket automatiskt skulle utesluta israeliska araber och de ortodoxa, som inte gör lumpen.

Förslaget, som främst anses vara riktat mot Israels arabiska minoritet, ledde till krav på Liebermans avgång från flera ledamöter i Israels parlament Knesset. Anonyma uttalanden från UD-anställda i Israel kallade Lieberman en provokatör, som inte tas på allvar av yrkesdiplomater.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".