Säkerhetsrutiner kritiseras

Hälften av de kliniker som bedriver tvångsvård och rättspsykiatrisk vård får kritik av Socialstyrelsen för att de inte har nedskrivna rutiner för hur de ska förhindra rymningar.
Socialstyrelsen har frågat 60 av de 79 tvångsvårdande eller rättspsykiatriska kliniker som finns i landet hur deras rutiner ser ut för att förhindra rymningar. Socialstyrelsen bedömer att klinikerna är rymningssäkra trots att att mer än hälften av dem, 36 har svarat att de inte har dokumenterade rutiner för hur rymningar ska förhindras. Enligt Birgitta Hagström vid socialstyrelsen så ökar det säkerheten om de anställda kan få ett dokument där det klart framgår vilka rutiner som gäller. Socialstyrelsen startade sin utredning efter att en man rymde från Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö i våras där han tvångsvårdades, och attackerade en sex-årig flicka med en yxa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".