Tycker satsningen kommer för sent.

Östros kritisk mot "kraftlös" satsning

Uppdaterad: 18:54
Oppositionen tycker att regeringen borde satsa än mer på utbildning och arbetsmarknadspolitik och dessutom ha gjort det tidigare, säger Thomas Östros som är Socialdemokraternas ekonomiska talesperson.

– Arbetslösheten i Sverige ökar snabbare än i resten av Europa och världen och därför är det här alldeles för kraftlöst. Det är en regering som regerar med ett års fördröjning och bara sopar igen en del av de besparingar som man har gjort på det här området.

Men är det inte alltid väldigt lätt för oppositionen att säga ”gör mer, gör det snabbare”?

– Vi har redovisat vår politik finansierat i riksdagen och jag tycker att det är bra att regeringen börjar att backa för att de känner att våra argument bär med stor styrka. Men det är fortfarande så att de ännu inte är uppe i de nivåer som gällde innan de började att spara på utbildning och arbetsmarknadspolitik. Det visar att det totalt sett är alldeles för kraftlöst.

Efter regeringens nya förslag kommer det vara färre som studerar vid komvux än för tre år sedan och Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson är kritisk precis som Östros.

– Man kan inte heller bara se till de siffror man lägger här och nu, man måste också se vad regeringen gjort innan. Då skar man ned på Komvux och nu vill man bygga på det istället. Det är inte en satsning, det är en återställare, säger Rossana Dinamarca.

Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Mats Pertoft ser ändå en likhet, att både regeringen och oppositionen nu satsar på fler utbildningsplatser, men satsningen är för sen.

– Vår tanke var att man redan till hösten skulle ha kommit igång med komvuxplatser, högskoleplatser och så vidare. Det är tveksamt om kommuner, högskolor och yrkeshögskolor klarar av att realisera dessa till första januari när de kommer att behövas, säger Mats Pertoft, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

 Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".