Stöd till fordonsindustrin fryser inne

De fem miljarder kronor som avsattes till fordonsindustrin för undsättningslån är på väg att begravas i den kommande statsbudgeten rapporterar Dagens Nyheter i dag.

Näringsminister Maud Olofsson vill inte bekräfta uppgiften men säger att det viktigaste är att företagen har någonstans att vända sig och få hjälp.

– Undsättningslånen var väldigt speciella, det var företag som var i en väldigt speciell situation och det har inte varit så att det har varit företag som har passat där men däremot är det en hel del av dem som sökte undsättningslån som sedan har fått lån från Almi.

Satte ni inte alldeles för höga krav helt enkelt för att någon skulle kunna få de här lånen?

– Ja, fast vi måste också sätta höga krav, det är skattebetalarnas pengar som vi pratar om hela tiden.

Med tanke på hur rädd man måste vara om pengarna, var det inte feltänkt redan från början att försöka ge pengar till företag med stora problem som sedan kanske inte skulle kunna betala tillbaka?

– Det är lätt att vara efterklok, inte minst för journalister, men det här var en del av det paket som vi kom överens om på EU-nivå. Det som är viktigt är att företag får hjälp, att företagen har någonstans att gå. Man måste hela tiden avväga så att man inte tränger ut det som är det ordinarie, nämligen banksystemet. När det väl börjar fungera då är det ju det som ska ta över, det är inte statens roll att vara jättestor bank, säger Maud Olofsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".