Regeringen vill strypa anslag till naturum

I höstbudgeten säger regeringen att det för närvarande inte bör satsas stora pengar på dyra naturumbyggnader i Sveriges nationalparker.

Miljöminister Andreas Carlgren motiverar varför han anser att naturumanslagen ska begränsas.

– Det vi säger till Naturvårdsverket är att de har ett anslag som är till för att vi i första hand ska skydda natur. Det kan inte få ätas upp av att vi bygger byggnader. Och att det istället för att det är naturen som står i centrum blir dyra byggnader som gör det.

För närvarande planeras nya naturumanläggningar i Stora Sjöfallet, Tåkern och Koster. Kosterhavet, Sveriges första marina nationalpark, invigs om ett par veckor.

Ett nytt naturum planeras på Koster efter en arkitekttävling. 

Det är Naturvårdsverket, som fördelar anslagen, men regeringen vill nu alltså styra fördelningen av pengarna och inte satsa på alltför vräkiga naturum.

– Arkitekttävlingen utlystes och redan då utgick man från en hög kostnad. Sedan har kostnaden för naturum vid Koster mer än tredubblats.

Hur mycket skulle man kunna spara då genom att, ändra, lägga på is eller göra billigare naturum?

– Vi talar om naturum vid Tåkern, vid Stora Sjöfallet och på Koster där kostnaderna är på väg att kunna dra upp mot 150 miljoner kronor och det är inte rimligt.

Samtidigt har regeringen dragit ned anslagen till skydd av natur med 250 miljoner kronor de senaste två åren, vilken betydelse har då det?

– Det är en neddragning jämfört med en ökning som annars hade skett. Vi vill att vi ska skydda natur, inte minst skyddsvärda skogar.

Men varför har ni då minskat anslagen om det är en angelägen fråga?

– Det är därför att vi också vet att det finns mycket bättre sätt att få fram ett ordentligt skydd, för skogarna inte minst, genom att skydda skog på den mark som staten redan äger.

Men nu är ni inne och försöker styra hur Naturvårdsverket ska fördela sina anslag?

– Det här är en alldeles självklar sak som vi gör, Naturvårdsverket har rätt att ta beslut inom vissa ramar och det här har gått långt utöver det, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Det här är naturum

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. Där finns information om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området. Förutom utställningar har många naturum också guidningar, temakvällar och naturstigar. I Sverige finns för närvarande 27 naturum. 

Källa: Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista