Skattereduktionen blir större om båda makarna äger huset när det ska renoveras. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Rot-avdrag ökar gåva mellan makar

Reglerna runt rot-avdraget kan ha gjort att fler kvinnor har blivit delägare i sina bostäder. En av dem är Gjertrud Sylwan i Hofors.

– Taket som vi har på vårt hus är gammalt, huset i sig är väldigt gammalt men taket är många år så det behöver förnyas och då kom det här ganska så lägligt, säger Gjertrud Sylwan.

– Det var 50 000 kronor rena, kalla pengar, det här att Gjertrud fick en bit av huset, säger Björn Sylwan.

Gjertrud och Björn Sylwan är ett typiskt exempel på den nya trenden i rot-avdragets spår. Ett par som har varit gifta länge, där mannen ägt huset men nu överlåtit en del av det som gåva till sin hustru. Allt för att kunna utnyttja rot-avdraget maximalt.

För ägs huset som ska renoveras av en person så kan man räkna bort max 50 000 kronor i arbetskostnader, men ägs huset av båda makarna kan man få det dubbla i skattereduktion om man gör stora renoveringar.

– Det vi kan se är att om man tittar på förra året så fick vi in cirka 2 800 gåvor mellan makar. För perioden 1:a januari till sista juni i år så har det kommit in nästan 3 200, om den trenden håller i sig så kommer vi för helåret att ha fått in cirka 6 000 gåvor. Det är en markant ökning, säger Gun Sörman, produktansvarig för äktenskapsregistret på SCB.

Vet ni vad det är man ger?

– Nej, vi ser i gåvohandlingarna att det är vanligt att halva fastigheter ges bort men vi kan inte säga hur stor andel av dessa gåvor som har kommit in i år som utgörs av gåva av fastighet.

Också på Skattemyndigheten har man fått många frågor om hur man kan utnyttja rot-avdraget bäst och informerar då om möjligheten till gemensamt ägande.

Hos paret Sylwan i Hofors drar arbetet med det nya taket igång när som helst. Renoveringen som är enda anledningen till att de numera äger huset tillsammans.

– Man måste ha ett projekt som kostar så mycket pengar annars är det ingen mening. Det kan vara jämställdhet men det måste vara något som triggar det, och det är rot-avdraget, säger Björn Sylwan.

Jenny Sanner Roosqvist, SR Gävleborg
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista