Irans högste ledare, ayatollah Ali Khamenei.

Irans ledare tar tillbaka anklagelser

Från Iran hörs nya tonfall från landets andlige ledare, ayatollah Khamenei.  Ledaren säger nu att han inte anklagar ledarna för de massprotester som följde på det omstridda presidentvalet i juni för att agerat i maskopi med utländska makter.

Uttalandet kommer samtidigt som en ännu en massrättegång mot oppositionella pågår i Teheran och ses som ett försök att minska spänningarna i landet.

– Jag anklagar dem inte för att vara utländska agenter, inte ens för USA eller Storbritannien, för några bevis för det har jag inte sett, sade ayatollah Khamenei enligt iransk tv i ett framträdande inför en grupp studenter i Teheran i går kväll.

Anklagelser om att ledarna för oppositionen, och för massprotesterna efter presidentvalet i juni, skulle ha styrts av utländska makter har hittills varit en central del av regimens taktik i den värsta politiska krisen i den islamiska republikens 30-åriga historia.

Och i de pågående massrättegångarna mot oppositionella i Teheran är konspiration med främmande makt i syfte att underblåsa oroligheter en del av anklagelseakterna.

Att ayatollah Khamenei nu tycks distansera sig från sådana anklagelser ses som ett försök att både lugna stämningarna i Iran och förbättra sin egen och regimens starkt anfrätta trovärdighet och legitimitet.

I tisdags inleddes en fjärde omgång massrättegångar mot reformanhängare i Teheran. Bland dem fanns en rad män som tjänade på höga poster i den förre, reformsinnade presidenten Khatamis regering.

Och åsynen av Said Hajarian inför rätten, en ledande reformist och Khatami-allierad och svårt invalidiserad efter ett mordförsök för nio år sedan, förstärkte bilden av grym skådeprocess: en avbön från Hajarian lästes upp av en medfånge, eftersom han själv har talsvårigheter.

Processerna har inte gagnat regimens legitimitet eller trovärdighet och möjligen är det ett försök att reparera dem, som ayatollah Khamenei nu gjort. Men någon allmän försonlighet mot oppsitionen var det inte tal om från den andlige ledaren, i går kväll sade han att protesterna var planerade redan före presidentvalet.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".