Kackerlackor har hittats i 136 lägenheter i Herrgården.
ROSENGÅRD

Renovering av skandalhus har inletts

Trångboddhet, mögel, ruttna fönsterkarmar och kackerlackor är en bild som förknippas med delar av Rosengård i Malmö. Men med ett hot om vite hängande över sig har nu företaget som äger de skandalomsusade husen i området Herrgården inlett renoveringen.

Rabab Alshawi är en av de första som nu fått ett nytt badrum.

– Det är jättefint, inte som förut. Jag är mycket glad.

2005 köpte fastighetsbolaget Gröningen 867 lägenheter i kvarteret Herrgården. I dag säger man att köpet gjordes efter en besiktning som inte genomfördes på bästa sätt.

Området Herrgården i Rosengård är byggt för 3 000 personer, 5 000 är i dag skrivna i området, men i själva verket bor 9 000 personer där.

I en första etapp skall 131 rum, det vill säga badrum, toaletter och kök saneras, torkas ut och renoveras inom sex månader. Miljönämnden kom i veckan med ett nytt krav att ytterligare 302 badrum, 155 toaletter och 278 kök måste renoveras inom tio månader.

– De badrum som jag har sett hittills inom Herrgården är väldigt dåliga, säger Daniel Nilsson som är arbetsledare.

Man har hittat kackerlackor i 136 lägenheter. 400 lägenheter har sanerats för säkerhets skull. Men i området Herrgården finns också lägenheter i mycket gott skick. Ekot pratar med en kvinna som vill vara anonym.

– Jag trivs mycket bra här, jag vill inte flytta härifrån även om det finns några problem som ungdomarna gör, säger hon.

Enligt Andres Aulik som företräder bostadsbolaget Gröningen höjer man nu tempot i renoveringsarbetet och ställer sig frågande inför miljönämndens nya hot om vite.

– Det känns kanske lite onödigt men de har i tidigare fall kanske inte haft förtroende för oss och de ser kanske att vi tidigare, innan det kom igång, lovade mer än vi höll. Då har de väl använt det här medlet som står till deras förfogande för att få igång oss, och det har de fått. Men vi hade gjort det här i alla fall, säger Andres Aulik.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".