Japanerna vill inte handla. Foto: Koji Sasahara/Scanpix.

Japan kan stå inför ny finansbubbla

I Japan faller priserna. Det är deflation. Och den japanska riksbanken måste ta ställning till om man ska trycka ännu mer nya pengar för att få stopp på deflationen. Men risken är då att priserna på aktier och fastigheter drivs upp ännu mer. Det kan i värsta fall leda till en ny finansbubbla.

Sjunkande priser låter trevligt. Men i verkligheten är det ett mardrömsscenario. Priserna faller för att människor inte vill handla. Företagen tvingas sänka sina priser. För att klara de minskande intäkterna måste de göra sig av med anställda eller sänka lönerna. Det gör att folk blir ännu mindre villiga att handla. Det kallas för en deflationsspiral.

Där är Japan nu. Prisnivån i juli beräknas ha fallit med drygt 2 procent, jämfört med ett år tidigare. Det är ett större fall än under Japans senaste omgång med deflationen i början på 2000-talet. Japan har varit i mer eller mindre konstant ekonomisk kris i 20 år.

Japans riksbank försöker bekämpa deflationen genom att trycka nya pengar. Det är normalt ett säkert sätt att skapa inflation. Eller i det här fallet att stoppa prisfallet. Men det fungerar inte. Folk handlar inte i alla fall.

Det som istället händer är att priserna på aktier och fastigheter och andra tillgångar rusar i höjden. De nytryckta pengarna måste ju ta vägen någonstans, säger Toro Ueda, fondförvaltare och analytiker i Tokyo.

– Så hittar en hel del av de pengarna risktillgångar som aktier och fastigheter, säger Toro Ueda.

Det är ett exempel på vad som händer när man trycker pengar. Pengarna måste ta vägen någonstans och i det här fallet driver det upp värdet på tillgångar?

– Det är också ett sätt att stimulera ekonomin, det som skrivs i media beror väldigt mycket på om dessa priser går upp eller ner. Så om man lyckas att trycka upp priserna på aktier och fastigheter så ändrar det människors inställning till hur världen är.

Det låter som en väldigt svår balansgång, för då har vi alltid hotet om en ny bubbla?

– Ja, men den väg som centralbanker och centralregeringar har valt i dag är att trycka igång en bubbla igen som har spruckit. Men det beror väldigt mycket på om man lyckas hålla räntorna nere. Så det är en väldigt svår stig man försöker gå, om man misslyckas med det finns det risk för att det blir deflation eller att man trycker på för mycket helt enkelt så man skapar en alldeles för stor bubbla igen.

Staffan Sonning, Tokyo
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".