Svenska Isaf-styrkan gjorde rätt när de överlämnade en fånge till myndigheterna, anser Tolgfors. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten.

Tolgfors: Afghanistanstyrkan agerade rätt

Försvarsminister Sten Tolgfors försvarar nu den svenska Afghanistanstyrkans agerande när en fånge i juli överlämnades till afghanska myndigheter. Enligt Amnesty bryter Sverige mot internationell rätt, men försvarsministern säger att fången i Afghanistan behövde vård.

– I det här fallet var det speciellt, eftersom personen var skadad. Och då tycker jag att det är både rätt och också en skyldighet att svenska trupper erbjuder vård. Då går den här personen upp i vårdkedjan och har sedermera överförts till ett afghanskt fältsjukhus, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Länder som tar fångar i Afghanistan och överlämnar dem till afghanska myndigheter bidrar till tortyr, menar Amnesty, som skarpt ktritiserar hur den svenska truppen agerade när den lämnade över en en skadad afghansk fånge till ett afghanskt militärsjukhus i somras.

Enligt försvarsminister Sten Tolgfors har den svenska truppen agerat helt i enlighet med Isafs regler, som baseras ytterst på ett FN-mandat.

I morse sa Olof Granander, chef för svenska Isafstyrkan, till Ekot att Sverige inte kommer att följa upp vad som händer med fången. Men försvarsminister Sten Tolgfors, som är medveten om att Afghanistan inte följer de mänskliga rättigheterna, försäkrar nu under eftermiddagen att en uppföljning trots allt ska ske.

– Jag anser att det är rimligt att Sverige följer upp vad som händer med personer som vi griper och sen lämnar över. Och så är det också i det här fallet. Därför har Försvarsdepartementet i dag kontaktat UD för att vi så småningom via ambassaden i Kabul och de personer Sverige har på plats i Afghanistan kan medverka till en uppföljning, säger Tolgfors.

Enligt folkrättsexperten Ove Engdahl på Försvarshögskolan är rättsläget oklart om det är Sverige, eller organisationen Isaf, genom Nato och FN, som är ansvarigt för att inte den fånge som överlämnades i juli riskerar att utsättas för tortyr. Men Ove Engdahl säger också att svenskarna egentligen inte hade något alternativ.

– Isaf har inga egna fängelser eller möjlighet att ställa folk inför rätta. Man kan inte förvara dem under en lång tid, utan de här ska prövas i domstol. Och då har man bara de lokala myndigheterna att tillgå. Man kan ingå olika avtal med afghanska myndigheter så som vissa stater har gjort och Sverige delvis har försökt att göra. Det bästa vore naturligtvis om det vore Nato eller Isaf som ingick ett avtal på den centrala nivån om att de ska behandlas korrekt, säger Ove Engdahl.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".