Det kapade fartyget.

Ryssland åtalar kapare av Arctic Sea

En rysk domstol har nu godkänt arresteringen av de misstänkta kaparna av fartyget Arctic Sea. Ryssland kommer nu att åtala de åtta männen för piratverksamhet och människorov.

Bara två av de misstänkta kaparna är ryska medborgare. De övriga kommer från Estland och Lettland eller saknar medborgarskap.

Redan tidigare har en domstol i Moskva beslutat att Ryssland har rätt att beslagta fartyget Arctic Sea och dess last eftersom den påstådda kapningen ägde rum på internationellt vatten. Det ryska agerandet har kritiserats skarpt av Lettlands utrikesminister som kallade beslaget en kriminell handling.

De åtta misstänkta kaparna nekar till alla anklagelser och håller fast vid sin historia att de blev upplockade av Arctic Sea för att undkomma en storm. I en artikel i dag i den ryska tidningen Kommersant säger de sig ha blivit kvarhållna ombord av Arctic Seas kapten när de sedan ville lämna skeppet.

Fartyget är just nu på väg genom Medelhavet för att inom de närmaste två veckorna anlända till hamnstaden Novorossijsk vid den ryska Svarta havskusten. Där planerar ryska myndigheter att undersöka lasten för att se om Arctic Sea fraktade något mer än bara timmer.

Under tiden tilltar spekulationerna i rysk press om att affären i själva verket handlar om smuggling av tunga vapen till något land i Mellanöstern. Hittills har de ryska officiella uttalandena inte lyckats dämpa spekulationerna om vapensmuggling.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".