Moderaterna vill ha mer rättvis sjukvård

Sjukvården i Sverige har stora brister enligt Moderaterna. Målet för en ny moderat sjukvårdspolitik är att den ska bli mer rättvis enligt ett förslag som antogs på Moderaternas partistämma i Västerås.

Landstingsrådet i Stockholm Filippa Reinfeldt har lett arbetet med en ny moderat handlingsplan för sjukvården.

– I dag har man som patient alldeles för lite rättigheter. Vår uppgift är att se till att införa en patentlagstiftning. Vårdgarantin ska utvecklas med provtagning och utredning och den ska det lagstiftas om. Vi ska se till att utveckla de öppna jämförelserna nationellt. Vi vill ge patienterna rätt att välja vårdgivare även i andra landsting än det egna, säger Filippa Reinfeldt.

I den nya handlingsplanen för sjukvården vill Moderaterna bland annat ge individen större valmöjligheter, ha en nollvision för skador i vården och göra vården mer rättvis. Samma vård ska ges oavsett var i landet man bor. 

Nationella riktlinjer ska göra att landstingen erbjuder mer likvärdig vård, enligt den nya handlingsplanen.

Filippa Reinfeldt säger att patienterna måste sättas före landstingens rätt till självstyre.

– I framtiden kommer det att behövas ett mycket större nationellt ansvarstagande för hälso- och sjukvården. Det kommer att innebära mindre möjligheter för enskilda landsting att styra över den egna verksamheten. Landstingens självstyre kan aldrig vara viktigare än att ge alla patienter runt om i Sverige en god sjukvård, säger Filippa Reinfeldt.

Jörgen Rundgren från Östergötland tycker att konsekvensen av det nya programmet borde vara att stämman skulle ställa sig bakom det gamla moderata kravet att landstingen borde läggas ned, och att ansvaret för sjukvården skulle läggas över på staten.

– Jag tror att de allra flesta egentligen delar den åsikten att landstingen har överlevt sig själva, sade Jörgen Rundgren på Moderaternas partistämma.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".