Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatten på handelsgödsel tas bort 2010

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 15.51
Aktivister dumpade ett lass gödsel utanför jordbruksdepartementet i augusti 2008. Foto:Scanpix.

Från första januari nästa år kommer skatten på handelsgödsel att skrotas helt. Kritiken från miljöorganisationer har inte låtit vänta på sig.

– Jag är chockad över att regeringen faller tillbaka och accepterar jordbrukets lobbykampanj. Förslaget innebär att man ökar miljöproblemen, både när det gäller övergödningen och klimatet. Det är de två prioriterade områdena för regeringens miljöpolitik. Man kortsluter sin egen miljöpolitik, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Skatten på handelsgödsel ska helt tas bort från och med första januari nästa år lovar regeringen. Lantbruken kommer då att spara ungefär 330 miljoner kronor varje år eller en femtedel av vad svenska bönder lägger på gödseln i dag, enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Han menar att skattelättnaden kompenserar för de ökade kostnader som lantbruket kommer att få när klimatpropositionens åtgärder införs.

Det är också nödvändigt för att lantbrukarna ska klara den tuffa konkurrensen med omvärlden:

– Vi ska ha konkurrensvillkor som är jämställda med omvärlden så att matproduktionen inte flyttar utomlands där klimat och miljöpåverkan förmodligen är ännu större än vad den är i Sverige, säger Eskil Erlandsson.

Miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och även Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand som är kritiska till förslaget menar att detta går helt emot arbetet med att stoppa övergödningen i haven och framför allt Östersjön.

Men LRF som välkomnar förslaget vidhåller att det svenska lantbruket har en mycket högre miljömedvetenhet än de länder Sverige konkurrerar med. Det säger deras ordförande Lars-Göran Pettersson.

Även om han håller med om att försäljningen av gödseln antagligen kommer att öka nu.

– Det är möjligt, men den styrningsåtgärd som det här höga gödselpriset har varit är väldigt tveksamt, det är vi inte själva om att tycka. Det har fått till konsekvens att produktionen i Sverige har minskat och vi har ökat importen. Det är import från länder som har helt andra miljöambitioner än vad Sverige har, säger Lars-Göran Pettersson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".