Tysk kvinna gripen för RAF-mord

Tysk polis har gripit en av de tidigare terroristerna i Röda Arméfraktionen, RAF. Den är en i dag 57-årig kvinna, som nu misstänks för delaktighet i mordet på den västtyske riksåklagaren 1977. Dådet har varit ouppklarat, men polisen anser sig ha säkrat nya spår, med hjälp av modern DNA-teknik.

Mordet på riksåklagaren Siegfried Buback skakade förbundsrepubliken våren 1977. Buback, hans livvakt och hans chaufför, sköts under bilfärd på en gata i Karlsruhe. Skytten satt på baksitsen på en omkörande motorcykel.

Kvinnan som nu har gripits misstänktes tidigt. Bland annat hittades mordvapnet hos henne. Men åklagarna kunde inte binda henne vid dådet. Däremot fälldes hon för andra brott som hon begått i RAF:s namn, som mordförsök och utpressning. Hon satt tolv år i fängelse.

Det ouppklarade mordet på riksåklagaren Buback är ett av de öppna sår som den västtyska 70-talsterrorismen lämnat efter sig. Utredningen fortgår. Mord preskriberas inte i Tyskland. Och nu kanske polisen ändå kommit en bit på väg, med hjälp av modern DNA-teknik. Den gripna kvinnans DNA har hittats på det brev som funnits sparat sen våren 1977, och där RAF tar på sig ansvaret för skotten mot Buback.

Anklagelsen mot kvinnan gäller nu delaktighet i mordet. Många mer eller mindre kvalificerade spekulationer har också pekat ut henne som skytten. Själv har hon förklarat sig oskyldig, och i sin tur pekat ut en annan ligamedlem. Men inte heller honom har polisen kunnat binda vid mordet på riksåklagaren för 32 år sedan.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".