MP bidrar klart till försprånget.

Tydligt med rödgrönt försprång

Opinionsmätningarna har kommit igång igen efter sommaruppehållet. Och de senaste mätningarna bland de största instituten visar tydligt att de rödgröna drar ifrån igen. Det är framför allt Miljpartiet som gör att oppositionen leder över regeringspartierna.

Ett genomsnitt av de senaste mätningarna bland de fem största instituten - Synovate, Sifo, Novus opinion, Demoskop och Skop - visar att de rödgröna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är tre procent större än den borgerliga alliansen. Och det är en tydlig trend att gapet mellan blocken ökar igen.

De rödgröna partierna dominerade ju opinionen totalt från hösten 2006 till hösten 2008.

Men i samband med att de rödgröna deklarerade sin förening sjönk också förtroendet bland väljarna. I stället ökade det för regeringsblocket och det talades då om att regeringen klarade krisen bra.

Jämnast låg blocken i slutet av våren - början av sommaren, men sedan dess har alltså de rödgröna återtagit en tydlig ledning. Det förvånar inte Henrik Oscarsson, som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Nej, faktiskt har man lett hela tiden, under hela mandatperioden. Det har funnits enstaka mätningar när den borgerliga alliansen har haft ett försprång över samarbetspartierna, men räknar man ut genomsnitt så visar det sig att man har lett under hela mandatperioden.

Och Henrik Oscarsson menar att den här "känslan" som finns i rapporteringen om att det går dåligt för de rödgröna beror på att det fortfarande går dåligt för oppositionens största parti.

– Ja, man känner sig fortfarande pressad, framför allt inom Socialdemokraterna, som ligger i snitt, i opinionsmätningarna, fortfarande under sitt katastrofdåliga valresultat från 2006. Så man har lite svårt att vara glad och glädjas över att man faktiskt leder.

Vems förtjänst är det då att blocket leder?

– Ja, Socialdemokraterna har ju låga siffror, i alla fall jämfört med vad man har haft under de senare åren. Men det är ju framför allt Miljöpartiet som går bra, som bidrar väldigt mycket till att totalt sett så leder oppositionspartierna - V, S, MP - över allianspartierna, säger Henrik Oscarsson.

Med de tydliga blocken blir också Sverigedemokraterna tydligt som tungan på vågen, om de skulle komma in i riksdagen. Hittills har inte Sverigedemokraterna legat över fyra procent tills nu, när två mätningar visar att de ligger över, och den senaste som visar att de ligger under.

– Det enda man kan säga är väl att man ligger nära fyraprocentsspärren, varken över eller under. Men just nu ligger de i snitt precis på fyra procent, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".