Balkonger har ny funktion.

Bränder på balkonger blir allt vanligare

Trenden med att ha möblerade balkonger gör att allt fler bränder startar på balkongen. Brandstatistik visar att antalet bränder på balkonger fördubblats dom senaste åren. Karin Sundell som bor i Jönköping väcktes nyligen av att det brann på grannens balkong.

– Oj, tänkte jag, jag hoppas att den inte sprider sig. Sedan larmade jag och sprang ut tittade. Medan jag talade med SOS så hade de redan skickat ut brandkåren, säger Karin Sundell i Jönköping.

Det var en cigarettfimp som gjorde att det började brinna på Karin Sundells grannes balkong tidigare i år. Brandkåren kunde snabbt få branden i hyreshuset under kontroll och ingen kom till skada. Men det finns exempel på bränder som startat på balkongen som slutat betydligt värre, det säger brandutredaren Ulf Erlandsson på Myndigheten för samhällskydd och Beredskap.

– Det förekommer att de kräver liv också även om det är rätt ovanligt.

Att bränder i byggnader börjar på balkongen blir allt vanligare. Brandstatistik visar att det 196 var 114 bränder som startade på balkongen. Det kan jämföras med förra året då det var mer än dubbelt så många, 262 stycken.

Allt fler bränder i landet börjar på balkongen. 1996 var det 114 bränder som startade på balkongen, det kan jämföras med förra året då det var mer än dubbelt så många, hela 262 av bränderna landet uppstod på balkongen.

– Jag tror att det har och göra med att man använder balkonger på ett annat sätt. Man kanske förflyttar bränder som annars kanske skulle ha skett i vardagsrummet eller sovrummet till balkongen, säger Ulf Erlandsson.

Att vi ägnar allt mer tid på balkongen gör också att det finns mer möbler och prylar som i kombination med en grill eller levande ljus leder till ökad risk för bränder. Här i trapphuset i Jönköping har hyresvärden nu satt upp lappar där dom varnar för riskerna med bränder på balkongen.

– Händer det något eller orsakar man något på balkongen kan det bli dyrt. Vad jag förstår så är det en försäkringsfråga.

Är det bra att bostadsbolaget varnar för det här?

– Ja, det tycker jag, säger Karin Sundell i Jönköping.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".