God kvalité i hela landet.

Barn med cancer behandlas lika i landet

För vuxna är det stora skillnader i överlevnad i cancer beroende var man bor, men för barn med cancer finns inga sådana skillnader. Där är möjligheten att överleva är större än någonsin. Det visar Barncancerfondens senaste rapport.

– Ja, det visar på att vi ligger på en 80-procentig överlevnad i dag, säger Olle Björk är professor i barnonkologi.

Det finns inga skillnader i riket?

– Nej, det gör inte det. Det finns inga skillnader i riket.

Varje år får 300 barn cancer. Det motsvarar 10 skolklasser. När Barncancerfonden startades 1982 inleddes direkt arbetet med att skapa ett nationellt register där varje enskild barn med cancer registreras. Diagnos, behandlingar och resultatet redovisas i detalj. Det nationella registret innebär att alla läkare vet vilka behandlingar som fungerar bäst.

– Ett barn som insjuknar i leukemi får exakt samma behandling oavsett vart barnet bor någonstans.

För vuxna med cancer finns inget liknande nationellt register, vilket har medfört att till exempel dubbelt så många patienter med malignt lymfom som behandlats i Lund levde efter fem år jämfört med patienter med samma sjukdom i nordöstra Skåne och Blekinge.

– Det är inte rimligt i ett land som Sverige, där vi har en väl utbyggd sjukvård, och där möjligheterna finns att i alla landsändar.

Det nationella barncancerregistret förändras och finjusteras hela tiden baserat på de erfarenheter som görs i vården och den senaste forskningen. Enligt professor Olle Björk ligger Sverige nu bäst till i Europa vad gäller överlevnaden för barn med cancer och ett nytt samarbete har inletts inom EU för att alla länder skall använda sig av samma typ av register och behandlingsprotokoll, vilket kommer att medföra att fler barn i Europa överlever:

– Det finns en hel del att göra i Europa, speciellt i den östra delen av Europa finns en hel del att göra som vi skulle kunna bidra med, säger professor Olle Björk, generalsekreterare i Barncancerfonden.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".