Bättre än förra hösten.

Analytiker tror på stark börs i höst

Börsen har haft en stark utveckling i år. Men nu stundar höstbörsen och den historiskt skakiga månaden september. Fast varken SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall eller Nordeas aktiestrateg Martin Guri är oroliga inför september.

– Historiskt sett så brukar hösten vara ganska dålig och september en extremt dålig börsmånad. Men om man jämför med fjolåret så kommer det i år inträffa att all statistik och alla jämförelsetal med fjolåret kommer att bli så mycket bättre och lätta att slå. Jag tror tvärt om att det kommer bli en överraskningarnas höst vilket de flesta kanske inte räknar med, säger Esbjörn Lundevall.

– Jag är inte särskilt skrockfull av mig men det är klart att det finns en historik av att det kommer dåliga nyheter i september och oktober. Jag tycker egentligen inte att det ska spela någon nämndvärd roll även om det naturligtvis kommer att talas om det, säger Martin Guri.

September i fjol var en riktig rysare på världens finansmarknader, de amerikanska bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac var i kris, liksom försäkringsbolaget AIG, och investmentbanken Lehman Brothers ansökte om konkursskydd.

Hösten blev sedan minst sagt skakig. Stockholmsbörsen föll och som lägst stod börsens generalindex, där alla aktier räknas med, på 176, det inträffade den 21 november. Ett index på 100, det man jämfört med, var sista december 1995. Så när allt var som värst var börsen bara 76 procent bättre än då i slutet av 1995.

Men sedan i våras har börsen stigit och generalindex har nu i augusti nått nivåer kring står nu i slutet av augusti är nu uppe på nivåer runt 280. Men vi är fortfarande långt ifrån toppnivåerna från sommaren 2007. Börsen stod som allra högst den 16 juli 2007 var generalindex på 427.

Enligt både Esbjörn Lundevall på SEB och Martin Guri på Nordea så är det en normalisering av börskurserna som skett nu under våren och sommaren. Båda tror att börsen kommer stå ännu högre när året är slut.

– Jag tror att börsen kommer att stå på en högre nivå än vad vi har i dag och det kommer vara understött av ekonomisk statistik som pekar på att vi befinner oss i någon form av ekonomisk botten och att företagen kommer att uttala sig i positiv riktning vilket gör att man kan förvänta sig högre vinster. Då kommer det komma in pengar till börsen och då kommer det att bli en spegelbild mot vad vi hade 2008. Det har en förmåga att trycka på index uppåt. Det tror jag kommer att fortsätta, säger Martin Guri.

– Det finns någon form av missuppfattning ofta bland småsparare tror jag, att börsen har drivits på av några tokiga förhoppningar om fantastiska vinster innevarande eller nästa år. Så är det alltså inte. Det är en rekyl från extremt nedpressade nivåer där värderingarna var fullkomligt orimliga. Företag ska värderas utifrån långsiktiga vinstförutsättningar, det är en mer normalisering och vi kan se en ytterligare normalisering framför oss utifrån värderingarna, säger Esbjörn Lundevall.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".