Oppositionens lösning av krisen med bland annat höjda skatter fördöms av Anders Borg. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Borg: Det måste löna sig att arbeta

Uppdaterad: 13:11
Att dämpa fallet i sysselsättningen är den viktigaste uppgiften för regeringen. Annars riskerar 100 000 personer att ställas utanför arbetsmarknaden för gott. Det sa finansminister Anders Borg på Moderatstämman i dag.

Den svenska ekonomin kommer att återhämta sig snabbare än övriga länder i EU enligt finansministern, men risken är att arbetslösheten inte går tillbaka, sa Anders Borg.

– Vi måste våga ta i den avgörande och långsiktiga frågan, hur ska vi höja sysselsättningen, hur ska vi varaktigt få fler människor i arbete, hur ska vi återupprätta full sysselsättning. Vårt svar är arbetslinjen, det måste löna sig bättre att arbeta, det måste bli fler som vågar anställa, sa Anders Borg.

Anders Borg ser arbetslösheten som det svåraste problemet framöver. Ska det svenska offentligt finansierade välståndet klaras, krävs att fler svenskar arbetar enligt finansministern.

Den rödgröna oppositionens förslag till lösning av krisen med bland annat höjda skatter fördöms av Anders Borg.

Han berömmer regeringens egen krispolitik och säger att svensk ekonomi står stark och kommer att återhämta sig långt före andra länder.

– Långt före Storbritannien, långt före USA, långt före Spanien. Långt före de länder som lyssnat till röster som krävt mer utgifter, större satsningar, fler krisåtgärder och bara levererat större underskott, mer upplåning och högre skuldsättning, sa Anders Borg.

En stor debatt om arbetsrätten pågår  i Västerås. Niklas Wykman, ordförande i MUF, driver kravet att lagen om anställningsskydd ska ändras, medan partistyrelsen tycker den ska vara kvar.

– Från Moderata ungdomsförbundets sida yrkar jag att man ska ta bort turordningsreglerna i las och dessutom erkänna att las skapar problem för unga människor. Det här var kanske rättvist i en annan tid. Vi ska komma ihåg att den här lagen är gammal. Den kanske passade den tiden, men passar det vår tid, passar det framtiden?

Niklas Wykman fick svar av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Enligt OECD har vi nu lika flexibel arbetsmarknad som Danmark. Det är förtjänsten, inte av att man sitter still i båten, utan att man gör precis det som Niklas efterlyste. Man reformerar, man förändrar. Och det var precis det vi gjorde 1 juli 2007 när det gäller våra senaste förändringar i lagen om anställningsskydd. Men att ändra turordningsreglerna som jag sa förut, det handlar bara om att förändra eländet på ett annat sätt och låta andra, med ännu sämre anknytning till arbetsmarknaden, med längre arbetslöshetsperioder, med större utanförskap, att bli arbetslösa i stället.

Malin Wickberg vill ta bort las.

– Jag tycker att det är orättvist, faktiskt till och med jätteorättvist, att låta människor gå från ett arbete bara för att de var sist in. Men det är faktiskt så turordningsreglerna i las fungerar.

Finansmannen Gustaf Doulas i Moderaternas partistyrelse hade en annan mening.

– Jag tror att trygga människor arbetar bättre. Det blir inte ett skit bättre om vi tar bort det, men vi kommer att ta bort oss själva ur regeringsmakten om vi rör den, sa Douglas.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".