Yukio Hatoyama.

Hemlösa i Japan har svårt att rösta

I morgon hålls val i Japan. Den tippade segraren, Japans Demokratiska Parti med Yukio Hatoyama, utlovar reformer och säger att Sveriges system är en inspirationskälla. Samtidigt visar nya siffror på en rekordarbetslöshet på 5,7 procent, och skyddsnäten är ofta dåliga.

En kristen grupp håller möte i Ueno-parken i centrala Tokyo. Efteråt delar man ut mat till de hemlösa som samlats. Ungefär 150 personer, mest män, sitter i prydliga rader på marken och väntar på att få sin måltid.

Toshiyki Tomioka är 47 år gammal. Han säger att han aldrig trott att han skulle hamna i en sådan här livssituation: arbetslös och hungrig.

– Varje dag söker jag jobb, jag är beredd att ta vad som helst, säger han.

Han jobbade tidigare i en fabrik men förlorade sitt arbete när personalen skulle minskas. Ibland får han nu tillfälliga dagjobb.

– Jag oroar mig för hur det ska bli i framtiden. Det blir inte lättare att hitta ett jobb när man är äldre, säger han.

Japans stagnerande ekonomi och svaga sociala skyddsnät är huvudfrågor inför parlamentsvalet i morgon. Partiet LDP, som styrt nästan oavbrutet i över ett halvsekel, förutspås förlora makten till oppositionspartiet Japans Demokratiska parti.

Toshiyki Tomioka och andra arbetslösa jag träffar vid soppköken här i parken kommer inte att rösta. De får inte, eftersom de saknar en permanent adress.

En bit bort står Atsuko, hon är volontär i ett annat soppkök, Second Harvest. Under några timmar delar man ut mat till över 800 personer. Några av dem som köar omkring mig ser ut att ha varit hemlösa ett tag, de kommer med väskor och påsar med ägodelar. Andra ser mer alldagliga ut, i prydliga kläder. En del av dem får tillfälliga kontorsjobb genom arbetsförmedlingar och försöker klamra sig kvar i något som liknar ett normalt medelklassliv.

Efter tio år utomlands är före detta flygvärdinnan Atsuko förvånad över alla utslagna man nu kan se här i Tokyo. Hon känner sig beklämd över alla som har det svårt, men också glad när hon kan hjälpa. Särskit när hon får se ett leende från någon av dem som köar här för en bit bröd och en tallrik med varm mat.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".