Om opinionsmätningarna stämmer är det relativt nya Demokratiska partiet som tar över. Foto: Scanpix.
Japan

Världens näst största ekonomi går till val

I Japan är vallokalerna nu öppna i ett parlamentsval som enligt opinionsmätningar kommer att leda till maktskifte.

– Många saker behöver ändras i Japan, därför är jag här och röstar för något nytt, säger Tomiko Otsuka, som just lagt sin röst.

Till den här vallokalen i en skola i Tokyo-stadsdelen Shinbashi är det en tät ström av väljare som kommer, trots småregnet. Många av dem är unga.

Alla mätningar tyder på att Japan efter dagens val kommer att få en ny  regering. Landets väljare verkar trötta på Liberaldemokratiska partiet som styrt nästan oavbrutet i över ett halvsekel, och som regerat över enstagnerande ekonomi och sociala problem.

Ett av dem är att kvinnorna föder alldeles för få barn, så att Japan nu har en av världens snabbast åldrande befolkningar.

Japan är fortfarande världens näst största ekonomi, efter USA, men siffrorna har länge pekat åt fel håll här, häromdagen kom ny statistik som visar att rekordmånga är arbetslösa, 5,7 procent.

Demokratisk partiledare och alltså kanske Japans näste premiärminister är 62-årige Yukio Hatoyama. Han är från början ingenjör utbildad i USA och har lovat att bryta statsbyråkraternas grepp om makten.

Många säger att de i dag har mer makt än valda politiker och att de stretat emot förändringar.

Just förändring har varit nyckelordet i nästan alla politikers kampanjer inför dagens val. Alla verkar överens om att Japan behöver förändring, även om de olika partierna är oeniga om hur.

Väljaren Tomiko Otsuka säger att även om hon inte har särskilt stort förtroende för utmanaren Hatoyama måste han vara bättre än den nuvarande premiärministern, impopuläre Taro Aso.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".