Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Demokratiska partiet vann valet.
2 av 2
Fredrik Alatalo. Foto: Staffan Sonning/SR.

Osäkerhet kring Japans näringspolitik

Japan har upplevt en politisk jordbävning efter att regerande Liberaldemokraterna kastas från makten. Men segrarna är ett oprövat kort. Osäkerheten är stor om det mesta, inklusive vilken näringspolitik det nya regeringspartiet kommer att bedriva.

– Inom vårt eget område har vi fått flera olika signaler på vad det nya tillträdande ministeriet vill, vad vill de åstadkomma, vi har inte fått en tydlig bild, säger Fredrik Alatalo, Japanchef för telekomföretaget Ericsson.

– Det finns stora operatörer som kanske borde brytas upp i mindre bestående delar. Kommer de göra det? Kommer de gå in och ändra på hur telekomministeriet kör och reglerar marknaden? Vi har fått lite olika signaler. Vi får nog vänta och se innan de sätter pålen i backen.

Japan har varit i mer eller mindre ekonomisk kris under 20 år, det fanns tecken på återhämtning i mitten av 2000-talet, men sedan kom den globala finanskrisen och slog undan fötterna på den eventuella återhämtningen.

Exporten rasar, japanerna konsumerar allt mindre, priserna faller och Japan är västvärldens största låntagare.

Men enligt Fredrik Alatalo har inte Ericsson drabbats särskilt hårt av krisen. Kris eller inte, folk ringer i alla fall.

Men nu är en ny regering på väg att ta över, men det finns en del osäkerheter om vilken näringspolitik Japans demokratiska parti tänker driva. Frågan är vad det värsta som kan hända ur Ericssons och andra internationella företags perspektiv.

– Det värsta för vår del vore om den nya regeringen fick för sig att sättet att klara Japan på är att man sluter sig och gynnar dem egna företagen, och kanske mer kortsiktigt ge dem fördelar. Jag tror att det skulle vara dåligt för Ericsson och det skulle vara dåligt för Japan långsiktigt.

Finns det en sådan risk?

– Jag tror inte den risken är reell för även Japan är så fantastisk beroende av en framgångsrik export och sätter de igång med för mycket skyddsmurar så kommer det också bli svårigheter för deras exportindustri, säger Fredrik Alatalo.

Staffan Sonning, Tokyo
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".