Svenskt Näringsliv lanserar en webbtjänst som ska underlätta jämförelser mellan vårdgivare. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Kritik mot landsting för dålig information

Svenskt Näringsliv riktar kritik mot hur landstingen väljer att informera om kvaliteten i vården. Endast två av 13 landsting som har eller kommer att införa vårdvalssystem har valt att öppet berätta om hur det står till i vården. Nu lanserar Svenskt Näringsliv en ny tjänst på nätet, omvard.se, som ska underlätta jämförelser.

– Siffrorna visar på att det finns betydande skillnader när det gäller vårdens resultat, säger Anders Morin på Svenskt Näringsliv.

Kan man säga att det finns en kritik från er sida mot att det inte fungerar riktigt bra?

– Ja, därför att det är väldigt viktigt att man har en öppenhet när det gäller vårdens resultat och att den är patientanpassad. För det leder till att man arbetar mer med kvalitetsutveckling, säger Anders Morin.

Två nya landsting blir de senaste att införa vårdvalssystem, Östergötland i dag den 1 september och Västra Götalandsregionen från den 1:a oktober, och då bor två tredjedelar av landets befolkning i landsting där man har rätt att välja vårdcentral.

Men informationen är bristfällig hos de flesta landsting, anser Svenskt Näringsliv. Bara två av 13 som har eller ska införa vårdval berättar om hur bra eller dåligt det står till med tillgänglighet och delaktighet och information och bemötande.

Att använda patienternas egna omdömen via enkäter som grund för vilken vårdcentral man ska välja är det bara Stockholm och Östergötland som gör.

– Då blir det lättare för patienterna att välja. Men det är också som så att har man sådana uppgifter samlade på ett och samma ställe så är det också lättare för vårdgivarna själva att jämföra sig med andra. Det i sin tur tror vi främjar kvalitetsarbetet.

– Vi gör det här mycket för att vi menar att det främjar konkurrens och valfrihet och det hjälper effektiva vårdgivare att göra sig gällande. Och ytterst så kan hela vårdens kvalitet öka till följd av det här.

Vad hoppas Svenskt Näringsliv uppnå med den här nya webbsidan?

– Vi hoppas att vi får en konkurrens som främjar de effektiva vårdgivarna och att vi också får bättre utnyttjande av de pengar som läggs ner på sjukvården och att kvaliteten totalt sett höjs på det sättet, säger Anders Morin.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Fakta: Landstingsenkät om vårdval 2009

Redovisas patientenkäter?
Infört vårdval?

* Stockholms län: Ja / Ja

* Uppsala län: Nej / Ja

* Södermanlands län: Nej / Införs 2010-01-01

* Östergötlands län: Ja / Införs 2009-09-01

* Jönköpings län: Nej / Införs 2010-01-01

* Kronobergs län: Nej / Ja

* Kalmar län: Nej / Inte ännu

* Blekinge län: Nej / Införs 2010-01-01

* Skåne län: Nej / Ja

* Hallands län: Nej / Ja

* Västra Götalands län: Nej / Införs 2010-01-01

* Värmlands län: Nej / Inte ännu

* Örebro län: Nej / Inte ännu

* Västmanlands län: Enstaka vårdcentraler / Ja

* Dalarnas län: Nej / Inte ännu

* Gävleborgs län: Nej / Inte ännu

* Västernorrlands län: Nej / Inte ännu

* Jämtlands län: Nej / Införs 2010-01-01

* Västerbottens län: Nej / Inte ännu

* Norrbottens län: Nej / Inte ännu

* Gotlands län: Nej / Ja

Källa: Svenskt Näringsliv (090901)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".