Banker spår kraftiga räntehöjningar

Återhämtningen efter den ekonomiska krisen har kommit så långt att flera prognosmakare nu riktar fokus mot de räntehöjningar som väntas under nästa år. I dag kom nya prognoser från bankerna SEB och Nordea, som båda spår kraftiga räntehöjningar från Riksbanken.

– När man är i en konjunkturvändning så är det ofta två steg fram och ett steg bak. Och det kommer vi säkert att få se den här gången också. Men trenden är ändå, som jag ser det, att vi har det värsta bakom oss, på finansamarknaden och också konjunkturmässigt, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Både Nordea och SEB spår en betydligt ljusare framtid för svensk ekonomi än exempelvis Konjunkturinstitutet. Arbetslösheten väntas visserligen stiga fram till nästa år, men bankerna tror att den stannar klart under 11 procent, att jämföra med Konjunkturinstitutets nära 12 procent. Och även om ekonomin väntas krympa kraftigt i år, med 4-5 procent, är det ändå en bra bit från de dystra utsikter som gällde i våras.

Faktum är att räntesänkningarna från många av världens centralbanker och stimulansåtgärder från många regeringar, biter så bra att prognosmakarna nu börjar skifta fokus till den tidpunkt då räntorna återigen måste höjas.

SEB och Nordea är eniga om att svenska Riksbanken kommer att höja räntan från dagens 0,25 procent till 2 procent i slutet av nästa år och runt tre procent 2011.

Men centralbanker och regeringar står inför en delikat uppgift poängterar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

– Det här är en jättetuff uppgift både för centralbanker och regeringar för att man måste dels säkra återhämtningen, som fortfarande är lite instabil. Så att man måste ligga kvar med den expansiviteten och det stödet till ekonomin. Men samtidigt får man ju inte ligga kvar så länge att det här börjar bygga upp nya obalanser och bubblor.

Risken för att räntehöjningar ska kväva återhämtningen gör att centralbankerna i värsta fall höjer räntorna i för långsam takt, tror Annika Winsth på Nordea.

– Jag tror att de flesta centralbanker är otroligt rädda för att göra det och därför är min bedömning att det kanske snarare blir tvärtom. Man sitter lite för länge med blåslampan på och får bromsa desto häftigare för att man för snabbt in i det här.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".