Fler svenska företag startas utomlands

Det är allt fler svenska företag som väljer att etablera sig utomlands. Det här visar en ny rapport från den statliga myndigheten Tillväxtanalys.

– Det vi har kunnat se är att det har skett en ökning av antalet svenska företag som har dotterbolag i utlandet, säger Peter Vikström som är avdelningschef på Tillväxtanalys.

De svenska företagen har blivit fler runt om i världen. Mellan åren 2006 och 2007 etablerade 40 svenska koncerner nya bolag i utlandet och totalt fanns år då lite drygt 1 300 svenska dotterbolag i andra länder. Värt att notera är att antalet anställda i de svenska företagen utomlands har ökat stort berättar Peter Vikström.

– Det är en markant ökning jämfört med tidigare år även om trenden varit att antalet anställda har ökat under den senaste tioårsperioden.

2007 arbetade lite drygt en miljon personer på svenska företag i andra länder och det är lite drygt 100 000 fler än året innan.

Att de svenska företagen vill ut i världen kan ha flera orsaker, inom tillverkningsindustrin handlar det främst om att få en billigare arbetskraft, inom tjänstesektorn vill man komma närmare sina kunder.

Det är främst i Kina och Japan som antalet anställda i svenska företag har ökat mest men det är ändå i Europa och Amerika de svenska företagen har flest anställda.

Men siffrorna som presenteras i rapporten och som är den senaste tillgängliga statistiken är ändå två år gamla och Sverige liksom övriga världen var 2007 mitt i en högkonjunktur och den starka uppgång är förmodligen en effekt av det konjunkturläge som rådde då.

Hur det ser ut i dag, när det råder lågkonjunktur har myndigheten inte tittat på ännu men enligt Peter Vikström ska man inte tolka det som något nederlag om företagen fortsätter att expandera till andra länder.

– Man ska inte se det här som något misslyckande utan tvärtom kan det kan vara en komplimentaritet mellan ökad närvaro utomlands och ökad export.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".