Småbilar har sålts bäst.

Tysk skrotbilspremie upphör

I Tyskland är det nu slut med statligt stöd till bilköpare som skrotar sina gamla bilar. Drygt 50 miljarder kronor har tyska staten lagt ut för att stödja bilbranschen och det har varit rusning efter pengarna ända in i det sista.

– Min gamla bil gick bra, fast den var 14 år och hade gått 25 000 mil. Utan premien hade jag fortsatt köra den, säger bilköparen Helmut Erlbeck, som var en av de sista som fick ut den tyska skrotpremien.

Många har resonerat som han. Nära två miljoner har köpt ny bil sedan i januari, lockade av skrotpremien. Också kördugliga äldre bilar har blivit skrot.

Premien kom till för att stödja tysk bilindustri och det har delvis lyckats. Småbilstillverkarna har sålt mer, men det har också utländska småbilsföretag. Däremot har inte storbilsproducenter som Mercedes och BMW vunnit på skrotpremien.

Många bedömare befarar nu att det blir tvärstopp i branschen. Skrotpremien har hållit konjunkturen uppe på konstlad väg. För varje tidigarelagt bilköp finns ett bilköp som inte blir av de kommande månaderna.

En konsultrapport spådde häromdagen att 90 000 kan förlora jobben i tysk bilindustri och bilhandel när skrotpremien nu upphör.

Men det finns mindre dystra prognoser också, till exempel att tysk bilindustri kanske kan profitera på den nya amerikanska skrotpremien.

En effekt av skrotpremien i Tyskland verkar vara att handlarna insett vad rabatter kan betyda. Tidigare har bilar sålts efter fasta prislistor. Nu lockar bilhandlarna med stora rabatter, utan statligt stöd.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".