Just nu pågår intesivt arbete inom sjukvården inför vaccineringen mot den sk svininfluensan Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix.
SVININFLUENSAN

Intensiva förberedelser inför vaccinering

Just nu jobbar alla landsting för högtryck för att kunna genomföra massvaccinationen mot svininfluensan. I början av oktober ska de första svenskarna få vaccinet. Men innan dess finns en hel del problem att lösa.

– Det är allt ifrån logistik, hur ska vi distribuera vaccin till vårdcentraler, mödravårdscentraler och sjukhus. Och hur ska mycket var och en få. En annan del, oerhört viktig, är att informera befolkningen hur man ska göra för att vaccinera sig, säger Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms läns landsting.

Alla landsting och regioner jobbar nu för fullt för att klara av att börja ge vaccin mot den så kallade svininfluensan om ungefär en månad.

För att kunna vaccinera så många som möjligt kommer många vårdcentraler att hålla kvällsöppet, extrapersonal ska kallas in både för att vaccinera och för att svara på frågor.

Och det många undrar just nu är hur man ska göra för att få vaccin. Henrik Almkvist i Stockholmslandstinget ger följande svar.

– För det första ska man veta om man tillhör en av riskgrupperna och det vet man om man är kroniskt sjuk eller gravid. Då tillhör man den grupp som ska vaccineras först, under oktober. Och vi koncentrerar våra krafter till att vaccinera den gruppen allra först.

Men om man vet att man tillhör riskgruppen, vad ska man göra då?

– Då ska man ta kontakt med sin vårdcentral eller sitt sjukhus, säger Henrik Almkvist.

Ekot har varit i kontakt med tio av landets regioner och landsting och på de allra flesta håll ska man själv ta kontakt med vården för att få vaccin.

Det gäller även dem som hör till nån av riskgrupperna, till exempel gravida, kraftigt överviktiga och hjärtsjuka.

– Det är en så stor volym att det blir väldigt mycket arbete att göra en kallelse till alla, säger Henrik Almkvist.

Vårdcentralerna kommer att sköta en stor del av arbetet, men i många landsting kommer vaccinationer också ges på sjukhus, företagshälsovård, mödravård, barnhälsovård och skolor.

Och alla landsting förbereder nu en massiv informationskampanj om hur vaccinationen ska gå till.

En eller ett par veckor innan vaccinationerna startar ska alla få veta hur man ska göra för att få vaccin. Det är ingen idé att informera tidigare, för då kan det bli fel, säger Harriet Lindén, informationsdirektör vid landstinget i Jönköpings län.

Men när informationen väl kommer ska det inte gå att missa den, säger hon.

– Vi håller ju på nu och tittar igenom på alla ställen som vi, för det första, ska kunna sätta upp affisher på och har samtal med apoteket. Vi tänker oss alltså idrottsanläggningar, konserthus, högskolor, gymnasieskolor, kyrkor, mataffärer, varuhus. Ja, det är väldigt, väldigt brett i samhället, säger Harriet Lindén, informationsdirektör vid landstinget i Jönköpings län.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".